Buitenland
Kapitein zinkend marineschip ‘redde levens’ door snel handelen

De kapitein van het Nieuw-Zeelandse marineschip dat dit weekend zonk voor de kust van Samoa, is geprezen voor haar beslissing om het schip samen met haar bemanning te verlaten. Zij redde daar levens mee, zegt onder meer de baas van de Nieuw-Zeelandse marine, Garin Golding tegen Nieuw-Zeelandse media.

ANP

De HMNZS Manawanui liep zaterdagavond vast op een rif voor het eiland Upolu. Het was daar bezig met een onderzoek naar de staat van het rif. Het schip kapseisde en vloog in brand op nog geen 2 kilometer van de kust.

De beslissing van kapitein Yvonne Gray om het schip tijdig te verlaten was volgens de Nieuw-Zeelandse defensieminister Judith Collins „gezien de omstandigheden best triomfantelijk”, schrijft nieuwssite Stuff. Ook de autoriteiten in Samoa en Nieuw-Zeelandse marine prijzen haar leiderschap. „Een schip ’s nachts evacueren is ongelooflijk ingewikkeld en moeilijk”, zei Golding tegen The New Zealand Herald.

Alle 75 opvarenden van het schip wisten reddingsboten te bereiken. Zij konden door de lokale kustwacht worden gered, die sprak van een „moeilijke” operatie door de hoge golven en harde wind op het donkere rif. Op beelden van de hulpdiensten van Samoa is te zien hoe een aantal mariniers na de redding op het strand staat. Zij worden terug naar Nieuw-Zeeland gevlogen met een toestel van de Nieuw-Zeelandse luchtmacht.

De HMNZS Manawanui was nog geen vijf jaar door de Nieuw-Zeelandse marine in gebruik. Het is het eerste Nieuw-Zeelandse marineschip dat is vergaan sinds de Tweede Wereldoorlog en de eerste scheepsramp voor de zeemacht in vredestijd.

Het is nog onduidelijk of het schip geborgen kan worden. Ook wordt nog onderzocht of er milieuschade is. Radiozender RNZ meldt dat bewoners van het eiland bezorgd zijn over een mogelijk olielek. Er zouden veel schildpadden in het rif leven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer