Kerk & religieIsraëlzondag
Predikant over Israëlzondag: Actuele beelden staan bij het maken van de preek op mijn netvlies

De eerste zondag in oktober staat in diverse kerken traditiegetrouw in het teken van Israël. Hoe kleurt de actuele situatie in en rond dat land dit jaar de Israëlzondag? „We hoeven niet alles goed te keuren wat Israël doet, maar we mogen wel voor Israël bidden vanuit Gods verbondstrouw.”

Projectielen die begin deze week door Israël werden onderschept nabij de noordelijke stad Baqa al-Gharbiya. beeld Ahmad Gharabli
Projectielen die begin deze week door Israël werden onderschept nabij de noordelijke stad Baqa al-Gharbiya. beeld Ahmad Gharabli

In 1949 –75 jaar geleden– stelde de toenmalige Nederlandse Hervormde Kerk de Israëlzondag in. Ds. J.A. van den Berg, predikant van de hervormde gemeente in Sint Anthoniepolder, besteedde er in het verleden niet elk jaar specifiek aandacht aan, zegt hij. „Ik heb me inmiddels wel voorgenomen om dat jaarlijks te doen. Door de jaren heen ben ik me meer bewust geworden van de situatie in Israël en ook van de Bijbelse beloften die er zijn voor het volk. Dat is het laatste jaar nog versterkt door alles wat er is gebeurd.”

Ds. J.A. van den Berg. beeld Cees van der Wal

Zondagochtend is er in de hervormde gemeente in Sint Anthoniepolder een doopdienst. Voor zijn preek zocht ds. Van den Berg een Bijbelgedeelte waarbij zowel de doop als Israëlzondag aandacht kan krijgen. „Ik heb dat gevonden in de geschiedenis van Naäman in 2 Koningen 5:1-19. De tekst komt uit vers 15: „Zie, nu weet ik, dat er geen God is op de ganse aarde, dan in Israël!””

Het thema van de preek is ”Een heiden gaat Israëls God belijden”. „Naäman keek met minachting naar de Jordaan van Israël, maar kwam uiteindelijk tot de belijdenis van de God van Israël. Ik wil benadrukken dat de Heere ook vandaag mensen die met minachting naar Israël kijken tot bekering kan brengen. Daarbij kun je denken aan Palestijnen en aanhangers van Hamas of Hezbollah. Zoals ook Paulus, die dreiging en moord blies tegen de discipelen van de Heere, bekeerd werd.”

In het gebed zal ds. Van den Berg zondag Israël aan de Heere opdragen, zoals hij dat geregeld doet. „Daar zit wel een zekere spanning in, gezien de huidige situatie. Dat heb ik eerder in een preek over Psalm 83 benoemd. Israël is op dit moment een seculiere staat. We hoeven niet alles goed te keuren wat Israël politiek, maar ook moreel en ethisch gezien doet. Maar we mogen wel voor Israël bidden vanuit Gods verbondstrouw. Daarbij denk ik ook aan de Messiasbelijdende Joden, die het zwaar kunnen hebben.”

„Ik wil benadrukken dat de Heere ook vandaag mensen die met minachting naar Israël kijken tot bekering kan brengen” - Ds. J.A. van den Berg, predikant in Sint Anthoniepolder

Gelet op de actuele situatie in en rond Israël bidt de predikant „dat de Heere de oorlog gebruikt om de ogen van het volk te openen voor de Messias Die in hun midden geboren is. Maar ik bid ook voor de Palestijnen die lijden in de Gazastrook en voor de christenen onder hen die het dubbel zwaar hebben. Het is mijn gebed dat de Heere de ogen van Palestijnen en aanhangers van Hamas en Hezbollah zal openen voor het Evangelie.”

Bezoek synagoge

Ds. W.N. Middelkoop. beeld Renate Bleijenberg

Ds. W.N. Middelkoop, christelijk gereformeerd predikant in Harderwijk, zegt dat hij al zijn hele predikantschap aandacht besteedt aan Israëlzondag. „Ik vind het belangrijk om bij het begin van het Joodse Nieuwjaar en op weg naar Grote Verzoendag, Jom Kippoer, extra aandacht te geven aan Israël, al is het natuurlijk niet zo dat je er bent als je dat één zondag per jaar doet. We zijn geënt op Israël en mogen onze wortels niet ontkennen of verloochenen.”

Dit jaar is er „extra reden” om zowel in de preek als in het gebed stil te staan bij Israël, omdat het maandag een jaar geleden is dat Hamas het zuiden van dat land binnenviel, zegt ds. Middelkoop. In aansluiting op Israëlzondag organiseert hij twee excursies naar de oude synagoge in zijn woonplaats, „zodat gemeenteleden kennis kunnen nemen van het vroegere Joodse leven in Harderwijk. Op die manier kunnen we iets van de verbondenheid met Israël zichtbaar maken. De diaconale collecte is zondag ook bestemd voor een project in Israël.”

De predikant begon recent aan een prekenserie over het Bijbelboek Esther. „Zondag hoop ik Esther 3 te bepreken, waarin Haman zijn snode plan uitdenkt om alle Joden om te brengen. Ten diepste zit daar de satan achter.” In de preek zal de actualiteit „zeker aan de orde komen. Je kunt er niet omheen dat wat er momenteel allemaal gebeurt, een link heeft met de tijd van Esther. Kijk alleen maar naar de haat die je ziet in de ogen van mensen die schreeuwen ”From the river to the sea, Palestine will be free”. Dat is dezelfde haat die je ziet in Esther 3.”

Ds. Middelkoop trekt ook een lijn naar het Nieuwe Testament. „De Heere laat Zijn heilsplan niet doorkruisen. Het verlossingswerk van Christus gaat door.” Dat geeft vertrouwen voor de toekomst, zegt de predikant. „God laat Zijn volk niet los. Daarom is er toekomst voor Israël, dwars door alle moeiten heen. Wat niet wil zeggen dat we kritiekloos moeten zijn over alles wat zich daar nu afspeelt. Liefde voor Israël laat onverlet dat je je vragen kunt hebben over politieke keuzes.”

Raketten

Ds. K. den Boer, predikant van de hersteld hervormde gemeente in Goedereede, maakt voor zijn preek van zondag gebruik van een handreiking die de commissie Israël van zijn kerkverband heeft aangereikt over Romeinen 11. Centraal staat daarbij de tekst dat geheel Israël zalig zal worden.

Ook in de preek van ds. Den Boer zal de huidige situatie in het Midden-Oosten aan de orde komen. „Ik ben heel de week mijn preek al aan het aanpassen aan de actualiteit, want er gebeurt zo veel. De verschrikkelijke beelden van de terroristen van Hamas die een jaar geleden Israël binnenvielen, staan nog op mijn netvlies, maar ook alles wat er daarna is gebeurd. Dat neem ik mee in de preek.”

„Ik ben heel de week mijn preek al aan het aanpassen aan de actualiteit, want er gebeurt zo veel” - Ds. K. den Boer, predikant in Goedereede

Ds. K. den Boer. beeld hhg Goedereede

De predikant verwondert zich over de gebeurtenissen, „zoals recent de eerste aanval van Iran op Israël met honderden raketten, waarvan er niet een aankwam. En afgelopen week zijn er geen mensen gedood door de 180 ballistische raketten die vanuit Iran zijn afgevuurd. Daar is maar één verklaring voor: God Zelf strekt Zijn beschermende hand uit over Zijn volk, naar Zijn belofte aan Abraham, Izak en Jakob.”

De predikant wijst er vanuit Romeinen 11 op dat „het Evangelie naar de heidenen is gegaan doordat de Joden het hebben afgewezen. Als de huidige verdrukking en oorlog er nu in uitmondt dat Israël zich wendt tot God en tot de erkenning van de Messias komt, zullen er grote wonderen gebeuren.”

Israël is Gods verbondsvolk, benadrukt ds. Den Boer. „Dat betekent niet dat ik alles goedpraat wat Israël doet. Maar als het nieuws over wat er in Gaza gebeurt is gebaseerd op wat Hamas naar buiten brengt, neem ik dat wel met een flinke korrel zout. Het hoofddoel van Hamas, maar ook van Iran, is Israël van de kaart te vegen. Mag het land zich dan niet verdedigen als het wordt aangevallen?”

Intussen bidt de predikant ook voor de bevolking van Gaza die door de oorlog wordt getroffen. „Ik ben als soldaat in Bosnië geweest en weet dat burgers de eerste slachtoffers zijn in een oorlog. Dat is heel verdrietig. De beelden van kinderen en ziekenhuizen in Gaza zijn verschrikkelijk. Ik bid ook voor de getroffen burgers, en in het bijzonder de christenen daar. Oorlog is een van de ergste dingen die een mens kan overkomen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer