Kerk & religieDGK/GKN
DGK en GKN vanaf nu één

Twee kleine kerkverbanden, De Gereformeerde Kerken (DGK) en de Gereformeerde Kerken Nederland (GKN), zijn vanaf vandaag één kerk.

5 October 2024 19:22Gewijzigd op 7 October 2024 08:50
Ook op 16 maart 2024 vergaderden de synodes van DGK en GKN al gelijktijdig en in het hetzelfde kerkgebouw, namelijk in Harderwijk. beeld Johan de Leeuw
Ook op 16 maart 2024 vergaderden de synodes van DGK en GKN al gelijktijdig en in het hetzelfde kerkgebouw, namelijk in Harderwijk. beeld Johan de Leeuw

Dat besloten de synodes van DGK en GKN, die beiden vergaderden in Harderwijk, zaterdag. De naam van het nieuwe kerkverband wordt, zoals verwacht , Gereformeerde Kerken (GK).

De synode van DGK koos ds. H.Sj. Wiersma (Bunschoten-Spakenburg) tot preses; de synode van de GKN koos ds. A. Bas (Kampen) in diezelfde functie. Opmerkelijk: de gemeente van ds. Wiersma, ook voortgekomen uit de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV), stond jarenlang min of meer op zichzelf , onder de naam hersteld gereformeerde kerk. Pas dit jaar zocht en kreeg zij aansluiting bij DGK.

Mariënberg

Verder werd zaterdag duidelijk dat de gemeente van Mariënberg, die in 2017 buiten DGK kwam te staan, na spijtbetuigingen weer in DGK is opgenomen en dus ook meegaat in de nu tot stand gekomen vereniging van DGK en GKN.

DGK en GKN, die beide landelijk ruim 1500 leden tellen, komen allebei voort uit de voormalige GKV, waarvan zij allerlei ontwikkelingen, zoals ruimte voor vrouwen in het ambt, afkeurden. DGK ontstonden in 2003, de GKN, voor een deel een afsplitsing van DGK, in 2009. Inhoudelijk verschilden beide kerkverbanden weinig van elkaar . Samen hebben zij, over het hele land verspreid, circa dertig gemeenten.

Statement

Beide synodes vergaderden zaterdag „in een goede, broederlijke sfeer” met elkaar, zegt ds. C. Koster, een van de afgevaardigden. „We zijn allen blij en opgelucht over de hereniging. Zelf hield ik er rekening mee dat het vandaag nog niet tot het echte eenwordingsbesluit zou komen, maar dat is toch gelukt. We vonden het met elkaar belangrijk om nu door te pakken en zo een statement te maken.”

Zaterdag spraken beide synodes onder meer over de nieuwe classisindeling. Over hoe het nieuwe kerkverband omgaat met de kleine verschillen die er waren tussen DGK en GKN zal in een vervolgzitting van de synodes, op 19 oktober, verder worden besproken.

Gezangen

Die verschillen betreffen onder meer de ruimte die er is om in kerkdiensten naast psalmen ook gezangen te zingen (in DGK zingt men geen gezangen, in de GKN bestaat een limitatieve lijst van gezangen die in erediensten gezongen mogen worden), en het stemrecht van vrouwelijke leden (in DGK hebben vrouwen geen stemrecht, in de GKN in een aantal gemeenten wel).

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer