Buitenland
Venezolaanse oppositieleider González kondigt terugkeer aan

De gevluchte Venezolaanse oppositieleider Edmundo González keert terug naar Venezuela om op 10 januari het presidentschap op zich te nemen. Dat maakte hij vrijdag vanuit Spanje, dat hem asiel heeft verleend, bekend.

ANP

Op een bijeenkomst van zakenlieden zei hij dat hij de gekozen president van Venezuela is en dat zijn verblijf in Spanje tijdelijk is. Tegen journalisten zei hij daarna dat hij zo snel mogelijk teruggaat naar zijn land.

Na de verkiezingen op 28 juli riep de kiesraad de zittende president Nicolás Maduro uit tot winnaar. Hij zou 52 procent van de stemmen hebben gekregen. De oppositie stelt op basis van eigen tellingen aan te kunnen tonen dat haar kandidaat González de verkiezingen met een ruime marge heeft gewonnen.

Het Europees Parlement keurde half september met een ruime meerderheid een verklaring goed waarin het González erkent als de rechtmatige winnaar van Venezolaanse presidentsverkiezingen.

Ook de Verenigde Naties waren kritisch over de uitslag die de Venezolaanse kiesraad presenteerde. Volgens een in augustus gepubliceerd rapport van een VN-commissie die in Venezuela was tijdens de verkiezingen, heeft de kiesraad in Venezuela zich niet gehouden aan de basisprincipes rond transparantie en integriteit.

González vluchtte in september naar Spanje nadat er een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Hij werd onder andere beschuldigd van samenzwering.

Jorge Rodríguez, de voorzitter van het door de regering gecontroleerde parlement, zei in een reactie op de aankondiging dat González „laf en verachtelijk” is. „Spanje zal voor de rest van zijn leven met hem te maken hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer