Buitenland
Biden weet niet of presidentsverkiezingen vreedzaam zullen zijn

De Amerikaanse president Joe Biden is bezorgd over eventueel geweld bij de presidentsverkiezingen begin volgende maand, gezien eerdere opmerkingen van de Republikeinse uitdager Donald Trump. Biden zei er vertrouwen in te hebben dat de verkiezingen „vrij en eerlijk” zullen zijn, maar „ik weet niet of het vreedzaam zal zijn.”

ANP

Tegen journalisten wees hij op de reactie van verliezer Trump na de vorige verkiezingen: „De dingen die Trump heeft gezegd en de dingen die hij de vorige keer zei toen de uitslag van de verkiezingen hem niet aanstond, waren erg gevaarlijk.” Een meute Trump-aanhangers bestormde begin januari 2021 zelfs het Amerikaanse parlement om te verhinderen dat Biden tot winnaar zou worden uitgeroepen. „Dus maak ik me zorgen over wat ze gaan doen”, aldus Biden.

Hij waarschuwde dat Trump en diens running mate, beoogd Republikeins vicepresident JD Vance, zich mogelijk niet neerleggen bij een voor hen ongunstig resultaat. Biden noemde het opmerkelijk dat senator Vance in een verkiezingsdebat deze week niet wilde bevestigen dat hij de uitslag van de stemming zou accepteren.

Trump, die een noodhulpcentrum voor gedupeerden van de orkaan Helene in de staat Georgia bezocht, zei dat hij niet had gehoord wat Biden had gezegd. „Ik kan alleen maar hopen dat het vrij en eerlijk zal verlopen. Ik denk dat het in deze staat zo zal zijn, en ik hoop dat het in elke staat zo zal zijn.” Hij moet het opnemen tegen de Democratische vicepresident Kamala Harris, die in peilingen een nipte voorsprong heeft.

Amerikaanse aanklagers zeiden deze week dat president Trump buiten zijn boekje was gegaan toen hij ambtenaren en toenmalig vicepresident Mike Pence onder druk zette om te proberen zijn verkiezingsnederlaag in 2020 ongedaan te maken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer