Buitenland
Doden door overstromingen in Bosnië en Herzegovina

Bosnië en Herzegovina kampt met de ergste overstromingen in jaren. Zeker veertien mensen zijn omgekomen en er zijn ook vermisten. Onder meer woningen, wegen en bruggen zijn verwoest in het midden van het land.

ANP

Lokale media melden dat meerdere rivieren buiten hun oevers zijn getreden. Er valt veel regen en er vinden ook aardverschuivingen plaats. De doden vielen in de gemeente Jablanica, ongeveer 70 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Sarajevo. Volgens de regionale overheid zijn „veel” mensen als vermist opgegeven.

Reddingswerkers hebben mensen in Jablanica met boten in veiligheid gebracht, omdat ze het getroffen gebied niet op een andere manier konden bereiken, aldus lokale media. Een woordvoerder van het kanton waar Jablanica onder valt, zegt zich geen crisis van deze omvang te kunnen herinneren sinds de Bosnische burgeroorlog in de jaren negentig. „De omvang van deze chaotische situatie is schokkend”, aldus de woordvoerder.

Het hoofd van de burgerbeschermingsdienst heeft gezegd dat reddingswerkers meerdere plaatsen niet konden bereiken. Dat komt doordat wegen zijn geblokkeerd. Hun werk wordt daarnaast bemoeilijkt door de grote hoeveelheid regen die nog gaat vallen. De weersomstandigheden blijven dit weekend slecht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer