ConsumentConsument
Bedklimaatsysteem kan koelen en verwarmen

Er zit een luchtje aan de Bedjet. Letterlijk, want zodra je het apparaat inschakelt wordt de slaapkamer gevuld met een ondefinieerbaar luchtje. Hinderlijk is dat luchtje niet per se, maar voor het comfort zou het beter zijn als het er niet was. En dáár is het de Bedjet toch om te doen. Want het ‘bedklimaatsysteem’ moet slapers de ideale temperatuur onder de dekens bieden. Werkt dat?

Pieter Beens
beeld iStock
beeld iStock

Wordt het een elektrische deken, dit najaar? Of toch een warmwaterzak? Beide hebben hun voor- en nadelen. Een elektrische deken leg je niet zo gemakkelijk aan de kant als de hitte in bed je te veel wordt. Maar een warmwaterzak of kruik verwarmt maar heel lokaal. En als hij halverwege de nacht is afgekoeld, wil je niet meer de kou in om ’m op te hoeven warmen.

Wat het ook wordt, beide oplossingen zijn alleen effectief in de winter. Voor een snikhete zomer zijn er maar weinig oplossingen – of het moet een vrieselement in een washandje zijn.

De bedenkers van de Bedjet zagen daar een gat in de markt. En dus bedachten zij een systeem dat in de winter je bed verwarmt en het in de zomer koelt. Of, afhankelijk van je slaapklachten en -voorkeuren, ook in de winter koelt en in de zomer verwarmt. Een verwarming en airco in één dus, die je naar eigen inzicht kunt instellen.

Eerst maar even over de hardware van de Bedjet. Die bestaat uit een bescheiden kastje –formaat: ongeveer drie pakken printerpapier op elkaar– dat je achter of onder je bed schuift. Op het kastje sluit je een flexibele slang aan, die je met een klem aan je bed bevestigt. Via de slang blaast de Bedjet warme of koele lucht in bed.

Dat gebeurt overigens niet rechtstreeks, want de slang moet in een bijbehorend laken worden geschoven. Feitelijk creëert de Bedjet daarmee een luchtzak die het bed verwarmt of juist koelt.

Die aanpak biedt extra mogelijkheden. Slaap je namelijk in een tweepersoonsbed en hebben beide slapers zo hun eigen temperatuurwensen, dan kun je twee Bedjet-systemen aansluiten die elk hun eigen temperatuur regelen. Het is zelfs mogelijk om het ene systeem te laten verwarmen en het andere te laten koelen. Een gestikte naad halverwege het laken zorgt ervoor dat de warme en koude lucht niet met elkaar in aanraking komen. Onweersfronten met knetterende ontladingen zijn dus niet aan de orde…

Het aansluiten van de Bedjet is een fluitje van een cent, het instellen ervan ook. Een uitgebreide afstandsbediening biedt daarna toegang tot een aantal kant-en-klare functies, maar gebruikers kunnen ook zelf de gewenste looptijd en temperatuur instellen. Zodra ze op ”OK” drukken, begint het systeem te blazen. Dat gaat niet helemaal geruisloos, maar het volume is laag genoeg om gebruikers niet uit hun slaap te houden. Ook het luchtje dat tijdens het draaien vrijkomt bezorgt geen ongemak, al is het wel licht storend.

beeld iStock

De manier van verwarmen is wel even wennen. De warme lucht in de ‘luchtzak’ warmt het een bed inderdaad redelijk snel op. Wie in een heet bed wil stappen, hoeft de Bedjet maar tien minuten op 40 graden te laten verwarmen. Het is wel zaak om het laken daarbij niet te blokkeren. Leg je er een voorwerp op, dan kan de lucht niet verder en wordt het verwarmen bemoeilijkt. Een compleet tweepersoonsbed verwarmen op één Bedjet kan wel, maar is minder effectief.

Koelen kan de Bedjet ook prima, al werkt het in een snikhete zomernacht nog steeds beter om zonder dekens te slapen. Voorkoelen is in zo’n geval maar tijdelijk van nut, want de koude lucht laat zich gemakkelijk verdrijven door de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur.

Effectief is de Bedjet zeker, al doet hij weinig wat een ander systeem niet kan. Met een prijskaartje van zo’n 600 dollar (540 euro) is hij ook lang niet goedkoop. Wie met z’n tweeën een effectieve oplossing voor temperatuursproblemen in bed zoekt, is 1200 dollar (1080 euro) kwijt. Dat is veel geld voor een systeem dat alleen koude of warme lucht in een laken blaast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
RDMagazine

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer