BinnenlandVoedselzekerheid
Wageningse onderzoekers ontwikkelen banaan die resistent is tegen schimmels

Onderzoekers onder leiding van het Wageningse bedrijf KeyGene hebben een banaan ontwikkeld die resistent is tegen twee schadelijke schimmels.

Redactie binnenland
Venezolaanse kooplui verkopen fruit. Bananen zijn voor miljoenen mensen een belangrijk voedingsmiddel. beeld ANP, Marten van Dijl
Venezolaanse kooplui verkopen fruit. Bananen zijn voor miljoenen mensen een belangrijk voedingsmiddel. beeld ANP, Marten van Dijl

Dat meldde Wageningen University & Research (WUR) dinsdag. Hoogleraar fytopathologie Gert Gema van de WUR, die als adviseur betrokken was bij het onderzoek, ziet de ontwikkeling van de nieuwe hybride als een doorbraak in de bananenteelt. „We wisten wel dat we met conventionele veredeling planten kunnen ontwikkelen die resistent zijn tegen deze ziektes. Nu hebben we het laten zien, en bovenal dat we het veel sneller kunnen dan anderen door gebruik te maken van de laatste genetische tools. Dit is van groot belang voor de toekomst van de bananenteelt.”

De nieuwe bananenplant, genaamd Yelloway One, is resistent tegen zowel Fusarium Tropical Race 4 (TR4) als de zwarte sigatokaziekte. Deze ziekteverwekkers hebben de afgelopen jaren voor enorme verliezen gezorgd, met kosten die in de honderden miljoenen euro’s lopen. Tot nu toe ontbraken resistente bananensoorten, waardoor de druk op boeren in deze sector sterk toenam.

Yelloway One is een prototype en staat momenteel nog in een kas in Nederland. Binnenkort worden de planten naar de Filipijnen en Indonesië verscheept, waar TR4 en de zwarte sigatokaziekte grote schade aanrichten. Veldproeven moeten daar uitwijzen hoe goed de banaan het doet in een natuurlijke omgeving.

De wetenschappers willen meer bananenvariëteiten ontwikkelen. „Dit betekent veel voor miljoenen kleine boeren in Afrika, Azië en Latijns-Amerika”, zegt Kema. „Door resistente en genetisch diverse variëteiten te introduceren kunnen we bijdragen aan een duurzamere bananenteelt en de impact van ziektes verminderen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer