Binnenland
Kabinet overweegt geld te vragen bij negeren rood reisadvies

Nederlanders die negatieve reisadviezen negeren en vervolgens door de overheid uit gevaarlijk gebied moeten worden weggehaald, krijgen daar in de toekomst mogelijk de rekening voor gepresenteerd. Dat zei minister-president Dick Schoof tijdens zijn persconferentie na de ministerraad.

ANP

Defensie haalt vrijdag en zaterdag bij elkaar zo’n vierhonderd Nederlanders op uit Libanon. Deze mensen verblijven daar ondanks een negatief reisadvies dat al geruime tijd geldt. Buitenlandse Zaken roept Nederlanders al maanden op het land te verlaten.

„Rode reisadviezen zijn er niet voor niets”, zegt Schoof. Het kabinet beraadt zich dan ook op de vraag of het wel zonder „consequenties” kan blijven dat toch zoveel mensen deze adviezen negeren. „Het zou kunnen zijn dat je de prijs in rekening brengt”, oppert hij, al is dat nu nog „totaal niet aan de orde”.

Het is in ieder geval geen optie om mensen aan hun lot over te laten, benadrukt Schoof. Nederland heeft de „consulaire plicht” om mensen te helpen in gebieden „waar grote problemen zijn”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer