Binnenland
Schoof spreekt coalitieleiders later gezamenlijk over asielaanpak

Premier Dick Schoof heeft de coalitieleiders deze week afzonderlijk gesproken over de asielaanpak, maar „ongetwijfeld” spreekt hij later ook nog met alle vier tegelijk. Wanneer dat is, weet de premier nog niet, zei hij in de persconferentie na de ministerraad. Maar: „Dat moet wel snel, want we moeten uiteindelijk voor het herfstreces een besluit hebben genomen als kabinet.” Dat is dus uiterlijk 25 oktober.

ANP

PVV en NSC liggen op ramkoers als het gaat om het controversiële noodrecht dat het kabinet wil gebruiken. Daarmee kan het kabinet een deel van de Vreemdelingenwet buiten werking stellen om onder meer gezinshereniging in te perken en permanente asielvergunningen te schrappen. PVV-leider Geert Wilders wil per se een noodwet, terwijl NSC betwijfelt of die stap goed genoeg kan worden gemotiveerd. De Kamer kan pas over het asielcrisisbesluit in debat als dat besluit al is genomen.

Schoof zoekt naar een „goede landingsgrond”, zei hij tijdens de persconferentie herhaaldelijk. Op de vraag wat dat betekent, antwoordde hij: „Precies wat ik zeg. Dat het kabinet zijn besluit kan afronden op een manier die ook de vier fracties in de Kamer kunnen steunen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer