Binnenland
Advies: controleer uitstoot Tata en maak metingen openbaar

Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

ANP

In een toelichting stelt Levi: „Meten is weten. Het is daarbij belangrijk dat de juiste stoffen worden gemeten op de juiste plekken, dat de metingen meer onafhankelijk zijn en dat de resultaten openbaar zijn.” Die controle kan volgens de expertgroep worden gedaan door de omgevingsdienst.

Onder druk van de overheid is Tata Steel bezig duurzamer en milieuvriendelijker te worden, zodat de staalfabriek minder schadelijk is voor de gezondheid van omwonenden. Om te kijken hoe die ‘vergroening’ loopt, kijken de toezichthouders naar de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide. De expertgroep van Levi adviseert om ook naar ultrafijnstof te kijken, deeltjes die nog kleiner dan fijnstof zijn en die daardoor waarschijnlijk nog schadelijker zijn, en naar geluidsoverlast. Daarnaast willen de deskundigen dat Tata op korte termijn veel minder benzeen, lood en dioxine uitstoot.

Tata zegt dat de meetresultaten nu al openbaar zijn, maar die gegevens zijn volgens het bedrijf „moeilijk te begrijpen voor derden”. De staalfabrikant voegt eraan toe: „Wij trekken het ons aan dat gesteld wordt dat wij metingen geheim zouden houden.”

Greenpeace vindt juist dat Tata „de gezondheid van omwonenden ernstig op het spel zet door de uitstoot van kankerverwekkende stoffen” en dat de plannen van het bedrijf tekortschieten.

Staatssecretaris Jansen laat weten dat hij later met een inhoudelijke reactie op het advies komt. Hij wil deze eerst nog bespreken met omwonenden, andere kabinetsleden en de provincie Noord-Holland. „Het is heel waardevol dat dit advies er ligt. Dat er verbetering nodig is rond Tata Steel, is duidelijk. Het moet schoner, gezonder en groener”, aldus de bewindsman.

Het advies van vrijdag is het tweede rapport van de expertgroep. De deskundigen hadden begin dit jaar gewaarschuwd dat de gezondheid van omwonenden van Tata de komende jaren extra onder druk staat. Tussen 2025 en 2030 worden nieuwe installaties gebouwd en getest terwijl oude installaties nog blijven draaien. De experts opperden om de Kooksgasfabriek 2 veel eerder te sluiten dan in 2029, zoals nu de planning is, en dat herhalen ze vrijdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer