Economie
Olieprijzen deze week 8 procent omhoog door onrust Midden-Oosten

De olieprijzen zijn deze week met ongeveer 8 procent gestegen, waarmee de prijzen volgens persbureau Bloomberg op koers liggen voor de sterkste wekelijkse stijging sinds begin vorig jaar. De hogere olieprijzen zijn het gevolg van de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en zorgen over een mogelijke Israëlische aanval op Iraanse oliefaciliteiten als vergelding voor de raketaanval van Iran op Israël eerder deze week. De stijgende olieprijzen worden waarschijnlijk ook merkbaar aan de pomp.

ANP

Door die zorgen over een Israëlische aanval op de Iraanse olie-industrie sprongen de olieprijzen donderdag nog met circa 5 procent omhoog. Een vat Amerikaanse WTI-olie (van 159 liter) kost nu meer dan 74 dollar en Brentolie staat op ruim 78 dollar per vat. Daarmee liggen de prijzen op het hoogste niveau in ruim twee maanden.

Het Midden-Oosten is goed voor ongeveer een derde van de wereldwijde leveringen van ruwe olie. De Iraanse olieproductie bedraagt circa 3,3 miljoen vaten per dag. Volgens schattingen van de Amerikaanse bank Citigroup kan bij een grootschalige aanval op de Iraanse oliesector de export van ruwe olie uit het land met wel 1,5 miljoen vaten per dag worden verminderd. Bij een beperkte Israëlische aanval kan het volgens Citigroup gaan om 300.000 tot 450.000 vaten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer