Economie
Voldoende EU-steun voor verhoging invoerheffingen Chinese auto’s

Binnen de Europese Unie is voldoende steun voor de verhoging van Europese invoerheffingen op elektrische voertuigen uit China. Dat heeft de Europese Commissie gezegd in een verklaring.

ANP

Het gaat om een verhoging met percentages die oplopen tot 45 procent, in plaats van de standaardimportheffing van 10 procent.

Het besluit is een tegenreactie op de goedkope elektrische auto’s die China op de Europese markt brengt, waardoor volgens een analyse van de Europese Commissie er geen eerlijke concurrentie is. De Chinese auto’ s kunnen zo goedkoop zijn, omdat China de auto-industrie zwaar zou subsidiëren.

China ontkent de oneerlijke praktijk en heeft als vergelding gedreigd met heffingen op Europese producten zoals zuivel, cognac, varkensvlees en auto’s. De EU onderhandelt intussen wel met China verder over een oplossing in dit handelsconflict. Die oplossing moet in lijn zijn met de regels van de Wereldhandelsorganisatie, aldus de verklaring.

Onder meer Duitsland en Hongarije hebben tegen het opleggen van de tarieven gestemd uit vrees voor het ontketenen van een handelsoorlog met China. De stemming had vrijdag plaats in een comité van vakambtenaren uit de 27 Europese hoofdsteden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer