live
BuitenlandLiveblog Midden-Oosten
Landen maken noodplannen om burgers uit Libanon weg te krijgen

Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van het zuiden van Beiroet. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen.

Onlineredactie

Advertentie

Landen maken noodplannen om burgers uit Libanon weg te krijgen
ANP

Meerdere landen hebben noodplannen opgesteld om burgers uit Libanon te evacueren na de dramatische escalatie in het conflict tussen Israël en de Libanese gewapende beweging Hezbollah. Geen enkel land was donderdag al begonnen met een grootschalige militaire evacuatie.

Nederland stuurt een militair vliegtuig om onderdanen uit Libanon te repatriëren met twee vluchten op 4 en 5 oktober. De vluchten naar de militaire vliegbasis in Eindhoven zijn ook beschikbaar voor mensen uit andere landen als er genoeg ruimte is om hen onder te brengen.

De luchthaven van Beiroet blijft vooralsnog open. De Libanese luchtvaartmaatschappij Middle East Airlines biedt extra vluchten aan naar bestemmingen in Europa.

Australië heeft honderden vliegtuigstoelen geregeld en militaire vliegtuigen naar Cyprus gevlogen. Canadese media suggereren dat Canada samenwerkt met Australië bij het evacueren van onderdanen over zee. Het plan is om een commercieel schip in te huren om duizend mensen per dag te evacueren.

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft burgers geadviseerd zo snel mogelijk te vertrekken. Meer dan tweehonderd Chinese burgers zijn inmiddels veilig geëvacueerd door de overheid. Rusland heeft donderdag een groep burgers opgehaald.

Cyprus heeft Griekenland gevraagd een vliegtuig beschikbaar te stellen om te helpen bij de evacuatie. Denemarken dringt er bij Deense burgers op aan om Libanon zo snel mogelijk te verlaten, maar zei geen evacuatie in gang te hebben gezet omdat er nog steeds gewone vluchten uit Libanon vertrekken.

Frankrijk heeft geen evacuatiebevel uitgevaardigd. Er is een Frans oorlogsschip in de regio, terwijl een schip met helikopter de komende dagen arriveert.

Duitsland heeft minder belangrijke ambassademedewerkers, hun familie en andere onderdanen al geëvacueerd en zal anderen die willen vertrekken ondersteunen. Griekenland houdt een fregat stand-by voor het geval er hulp nodig is.

Italië heeft diplomatiek personeel ingekrompen en veiligheidspersoneel op de ambassade in Beiroet versterkt. Polen belooft vervoer te organiseren voor burgers die Libanon willen verlaten. De Libanese autoriteiten hielpen bij de evacuatie van een klein aantal Portugese burgers.

Spanje is van plan om twee militaire vliegtuigen te sturen om 350 burgers uit Libanon te evacueren. Turkije is klaar voor evacuatie van burgers via de lucht en over zee. Groot-Brittannië heeft onderdanen dringend verzocht onmiddellijk te vertrekken. Er was al een chartervlucht en er volgen er meer. De Verenigde Staten hebben tientallen troepen naar Cyprus gestuurd voor een mogelijke evacuatie van Amerikanen uit Libanon.

Leger Libanon meldt dood twee militairen door aanvallen Israël
ANP

Het Libanese leger meldt dat twee militairen zijn omgekomen bij Israëlische aanvallen op het zuiden van het land. Het zijn de eerste sterfgevallen onder Libanese militairen sinds Israël daar met een grondoffensief begon.

Een militair was volgens het leger in Taybeh betrokken bij een evacuatie- en reddingsoperatie met het Libanese Rode Kruis. Daar zou ook een militair gewond zijn geraakt. Het Libanese Rode Kruis heeft gezegd dat onder de vrijwilligers vier gewonden zijn. Het team rondde zijn missie af en nam de gewonden en het lichaam van de militair mee naar het ziekenhuis.

De andere militair stierf volgens het leger bij een Israëlische beschieting van een militaire post. Een Libanese veiligheidsbron zegt tegen persbureau Reuters dat de Libanese militairen vervolgens terugschoten, voor het eerst sinds het huidige conflict tussen Hezbollah en Israël een jaar geleden begon. De Libanese minister van Volksgezondheid heeft donderdag gezegd dat tijdens dit conflict bijna 2000 doden zijn gevallen. Het aantal gewonden ligt op bijna 9400.

Nog eens 30 miljoen euro extra vanuit EU voor Libanon
ANP

De Europese Commissie heeft donderdag besloten 30 miljoen euro extra uit te trekken voor humanitaire hulp in Libanon. Dit doet de Commissie omdat de vijandelijkheden tussen Hezbollah en Israël blijven escaleren. Het geld is bedoeld voor voedselhulp, onderdak en gezondheidszorg.

Maandag trok de Europese Commissie al 10 miljoen euro extra uit voor hulp aan mensen die in Libanon in de verdrukking komen. Met de 30 miljoen euro erbij komt de totale humanitaire hulp van de Europese Unie aan Libanon dit jaar uit op ruim 104 miljoen euro.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, maakt zich grote zorgen over de voortdurende escalatie van de spanningen in het Midden-Oosten. „Alle partijen moeten hun uiterste best doen om de levens van onschuldige burgers te beschermen”, zei ze. „Vandaag voeren we onze humanitaire hulp aan de bevolking van Libanon op. Onze nieuwe financiering zal ervoor zorgen dat burgers de broodnodige hulp krijgen in deze zeer moeilijke tijd. We blijven oproepen tot een staakt-het-vuren aan de grens met Libanon en in Gaza, en tot de vrijlating van alle gijzelaars.”

Belgische verslaggevers gewond geraakt in Beiroet
ANP

De Belgische oorlogsjournalist Robin Ramaekers en zijn vaste cameraman Stijn De Smet zijn gewond geraakt in de Libanese hoofdstad Beiroet. DPG Media meldt dat beiden in veiligheid zijn gebracht en worden verzorgd. Het zou naar omstandigheden goed met ze gaan.

De twee Belgen zijn sinds 26 september in Libanon om verslag te doen voor VTM Nieuws. Het is niet duidelijk hoe de mannen gewond zijn geraakt. Israël viel in de nacht van woensdag op donderdag een aan Hezbollah gelinkt gezondheidscentrum aan in het hart van Beiroet. Daarbij vielen meerdere doden. „Toen Robin en Stijn daar een reportage over wilden draaien, raakten ze gewond. Verdere details over de omstandigheden zijn nog niet bekend”, aldus DPG Media.

De mannen liggen in verschillende ziekenhuizen. Ramaekers wordt behandeld aan een verwonding aan zijn been. De Smet heeft onder meer enkele breuken in zijn gezicht. De Belgische ambassade begeleidt de mannen ter plaatse, zegt Nicholas Lataire, de directeur van de overkoepelende nieuwsredactie van VTM en Het Laatste Nieuws (HLN). „We doen er alles aan om hen zo snel mogelijk terug thuis te brengen. Onze volledige aandacht gaat nu naar hen uit.”

Ramaekers en De Smet zijn volgens Belgische media ervaren verslaggevers die al tien jaar berichten over conflicten in de wereld. Ze waren eerder bijvoorbeeld in Oekraïne om verslag te doen van de Russische invasie. Volgens HLN krijgen de mannen „op geregelde basis speciale trainingen in oorlogsjournalistiek”.

Spaans legervliegtuig in Beiroet geland voor evacuaties
ANP

Een Spaans legervliegtuig van het type Airbus A330 is in Beiroet geland voor de evacuatie van circa 380 Spanjaarden. Het toestel kwam van een basis in Djibouti. Het Spaanse persbureau EFE meldt dat nog een toestel vanuit Zaragoza op weg is naar Beiroet. De 380 Spanjaarden die weg willen uit Libanon passen niet allemaal in één A330.

Tal van landen beginnen met evacuaties als gevolg van de Israëlische bombardementen op het land. Veel bombardementen zijn er op het zuiden van Beiroet dat geldt als een sjiitisch bolwerk. Hezbollah is een sjiitische beweging. De internationale luchthaven Rafik Hariri ligt aan de kust in het zuiden van Beiroet. Nederland voert vrijdag en zaterdag evacuatievluchten uit.

Vliegverkeer Iran hervat na raketaanval op Israël
ANP

Het vliegverkeer in Iran is donderdagochtend hervat na de raketaanval op Israël. Binnenlandse en internationale vluchten gingen om veiligheidsredenen tijdelijk niet door.

Iran vuurde dinsdagavond tweehonderd raketten af op Israël, waarna het vliegverkeer werd beperkt. Israël dreigt sindsdien met een vergeldingsaanval, maar die heeft vooralsnog niet plaatsgevonden. Onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben hun burgers opgeroepen Iran te verlaten.

De Europese luchtvaartautoriteit EASA heeft woensdag alle Europese luchtvaartmaatschappijen geadviseerd om het Iraanse luchtruim te mijden. Eerder werden vergelijkbare waarschuwingen afgegeven voor Israël en Libanon. Verschillende luchtvaartmaatschappijen, waaronder KLM, vliegen voorlopig niet boven Iran, Libanon en Israël.

Israëlisch bombardement in centrum van Beiroet
ANP

Bij een Israëlische luchtaanval op het centrum van Beiroet zijn volgens de plaatselijke autoriteiten zeker zes doden en zeven gewonden gevallen. Israël spreekt van een luchtaanval gericht op een appartement. De aanval was in de wijk Bashoura even ten zuiden van het Libanese parlementsgebouw en niet ver van het historische Martelarenplein en de haven.

AFP_36J32Y7_preview.jpg
Getroffen appartementen in het centrum van Beiroet. beeld AFP, Ibrahim Amro

Israël voerde ook weer luchtaanvallen uit op het zuiden van de stad, waar veel sjiieten wonen. De strijd tussen Israël en de Libanese sjiitische beweging Hezbollah is in alle hevigheid opgelaaid sinds de Israëlische aanvallen op de Gazastrook na de terreuraanval van de Palestijnse Hamasbeweging op Israël. Hezbollah-leider Hassan Nasrallah werd vorige week door Israël gedood in het zuiden van Beiroet. Het land heeft ook troepen het zuiden van Libanon ingestuurd.

De speciale coördinator van de Verenigde Naties voor Libanon, Jeanine Hennis-Plasschaert, beschreef donderdag de situatie in het land. „Weer een slapeloze nacht in Beiroet, de explosies tellend. Geen luchtalarm, niemand weet wat er staat te gebeuren, alleen dat onzekerheid heerst en spanning en angst overal aanwezig zijn.”

Israël roept burgers in zuiden Beiroet opnieuw op te evacueren
ANP

Het Israëlische leger heeft in de nacht van woensdag op donderdag een nieuw evacuatiebevel uitgevaardigd voor delen van het zuiden van Beiroet, waar het met aanvallen dreigt.

„U bevindt zich in de buurt van faciliteiten die gelieerd zijn aan Hezbollah, waartegen het Israëlische leger in de nabije toekomst actie zal ondernemen”, zei het leger in een verklaring, verwijzend naar gebouwen in de sjiitische wijken Haret Hreik, Burj al-Barajneh en Hadath al-Gharb.

Rond middernacht voerde Israël al een aanval uit in het centrum van Beiroet, waarbij volgens Libanese autoriteiten vijf mensen zijn omgekomen.

Libanon: 46 doden door Israëlische aanvallen woensdag
ANP

Bij aanvallen van Israël in Libanon zijn woensdag 46 doden gevallen. Daarnaast raakten 85 mensen gewond, meldt het Libanese ministerie van Volksgezondheid.

Israël hervatte woensdagochtend luchtaanvallen op de zuidelijke buitenwijken van Beiroet. Het Israëlische leger stelt dat de aanvallen gericht waren op Hezbollah-doelen. Bij het grondoffensief dat Israël ook uitvoert kwamen volgens het leger zeven Israëlische militairen om.

Dinsdag vielen volgens het Libanese gezondheidsministerie 55 doden bij Israëlische aanvallen en vielen er ruim 150 gewonden.

Liveblog woensdag
Onlineredactie

Het liveblog van woensdag is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer