Buitenland
Universiteit wil diplomatieke reactie België om haatspraak paus

De uitspraak van paus Franciscus in de laatste uren van zijn bezoek aan België zondag dat abortusartsen ‘huurmoordenaars’ zijn, krijgt een staartje.

ANP

In een opiniestuk in De Standaard roept de rector van de Vrije Universiteit Brussel de Belgische regering op de paus diplomatiek ter verantwoording te roepen. Met zijn uitspraak zet de paus namelijk aan tot „het verspreiden van haat”, iets wat beslist „een diplomatiek incident waard is”. De oproep volgt op reacties van onder meer minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden dat deze woorden „onnodig kwetsend” zijn, en getuigenissen in Belgische media van abortusartsen dat ze doorgaan met hun werk.

Maar volgens de Brusselse rector is er meer aan de hand. Hij noemt het „ongehoord dat een buitenlands staatshoofd - want dat is paus Franciscus - zich het recht toe-eigent om een wet van een ander land aan te vallen. En om artsen die deze wet in de praktijk toepassen, van moord te beschuldigen.”

Paus Franciscus heeft voor zijn recente bezoek aan België ook lof toegezwaaid gekregen voor zijn duidelijke veroordeling van het seksueel misbruik in de kerk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer