Buitenland
Oliesector Libië weer aan de slag na akkoord over centrale bank

De regering in het oosten van Libië heeft aangekondigd dat de olieproductie en -export weer op gang komen. De nationale oliemaatschappij heeft dit bevestigd. De stap volgt op een akkoord tussen de twee rivaliserende regeringen van het Noord-Afrikaanse land over de leiding van de centrale bank van Libië in Tripoli in het noordwesten.

ANP

De twee rivaliserende partijen hebben een week geleden na een slepende ruzie een akkoord bereikt over de zeggenschap over de bank. Er komt een nieuwe interim-gouverneur van de bank en een plaatsvervangend gouverneur die beide regeringsploegen accepteren. In de langdurige strijd in het land is de verkoop van olie en het beheer van de olie-inkomsten door de bank een van de belangrijkste twistpunten.

De burgeroorlog draait vooral om een historische machtsstrijd tussen de noordwestelijke regio Tripolitanië en de noordoostelijke regio Cyrenaica. In het oosten wordt veel olie gewonnen en die komt voor zover mogelijk op de internationale markt. Volgens de internationale regels wordt betaald aan de centrale bank, maar die is in het westen, waar de internationaal erkende „regering van nationale eenheid” zetelt. De machthebbers in het oosten die zich „regering van nationale stabiliteit” noemen, krijgen zo niet direct het geld voor de verkoop van hun olie. Die is dan ook uit protest voor het grootste deel stilgelegd tijdens de ruzie. De Verenigde Naties zijn al heel lang betrokken bij pogingen de geschillen te regelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer