Buitenland
Rutte op derde NAVO-werkdag voor overleg in Kyiv

NAVO-secretaris-generaal Mark Rutte is op zijn derde werkdag meteen doorgereisd naar Oekraïne om met de Oekraïense president Volodymyr Zelensky de oorlogssituatie te bespreken.

ANP

Op een gezamenlijke persconferentie na afloop zei Rutte dat hij „erg uitkijkt naar de dag” waarop Oekraïne lid wordt van de NAVO. Rutte benadrukte ook dat Rusland over die toetreding geen enkele zeggenschap heeft.

Rutte keek tijdens de persconferentie vooruit naar een ontmoeting tussen Oekraïne en NAVO-bondgenoten op 12 oktober in het Duitse Ramstein. Daar bespreken ze ook of Oekraïne met zijn door bondgenoten verstrekte langeafstandsraketten doelen op Russisch grondgebied mag raken. „Het internationale recht staat hier aan de kant van Oekraïne”, aldus Rutte. „Dat betekent dat het recht op zelfverdediging niet bij de grens stopt. Het enige land dat tot nu toe rode lijnen heeft overschreden is niet Oekraïne, maar Rusland.”

President Zelensky heeft donderdag op X geschreven dat hij blij is met het bezoek omdat de komst van Rutte duidelijk maakt waar de prioriteiten liggen van de „Euro-Atlantische regio”. Het snelle bezoek onderstreept dat „Oekraïne kan rekenen op het voortdurende persoonlijke leiderschap van Mark”. Voor Oekraïne, zo voegt Zelensky eraan toe op X, is het cruciaal dat nu de winter nadert alle gemaakte afspraken over het gebruik van luchtverdediging worden nagekomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer