Buitenland
Dominicaanse Republiek wil per week 10.000 Haïtianen terugsturen

De Dominicaanse Republiek is van plan per week 10.000 ongedocumenteerde Haïtianen terug te sturen naar het buurland. „Deze operatie heeft tot doel de buitensporige aantallen migranten in de Dominicaanse gemeenschappen terug te dringen”, zei woensdag de woordvoerder van de president.

ANP

De gedwongen uitzettingen moeten „onmiddellijk” beginnen, maar de mensenrechten zullen volgens de zegsman daarbij worden gerespecteerd. Volgens hem is de Dominicaanse Republiek genoodzaakt deze stap te nemen door de „traagheid” van de internationale gemeenschap om orde in Haïti te herstellen.

Haïti en de Dominicaanse Republiek delen samen één eiland in het Caraïbisch gebied. Haïti gaat al lange tijd gebukt onder bendegeweld. Kenia voert momenteel een politiemissie met enkele honderden manschappen aan die de autoriteiten moet helpen de orde te herstellen. De Veiligheidsraad verlengde deze week de missie met nog een jaar.

De Dominicaanse president Luis Abinader heeft al een 164 kilometer lange muur laten bouwen tussen de twee landen en heeft beloofd die door te trekken als hij wordt herkozen. Alleen al in 2023 heeft de Dominicaanse Republiek 250.000 ongedocumenteerde Haïtianen teruggestuurd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer