Buitenland
Dodental door orkaan Helene loopt op, Biden stuurt militairen

In de Verenigde Staten is het dodental door orkaan Helene opgelopen naar zeker 180. President Joe Biden geeft tot duizend militairen de opdracht te helpen in het getroffen gebied.

ANP
Verwoeste huizen in North Carolina. In de Verenigde Staten is het dodental door orkaan Helene opgelopen naar zeker 180. beeld AFP, Sean Rayford
Verwoeste huizen in North Carolina. In de Verenigde Staten is het dodental door orkaan Helene opgelopen naar zeker 180. beeld AFP, Sean Rayford

De orkaan bereikte vorige week de kust van Florida en zwakte daarna af tot een tropische storm. Ook de staten North Carolina, South Carolina, Georgia, Tennessee en Virginia werden getroffen. Er is schade aan infrastructuur, woningen en het stroomnet. Meer dan 1 miljoen mensen in het zuidoosten van het land hebben nog steeds geen elektriciteit. Ook zitten sommige huishoudens zonder stromend water.

Meer dan duizend mensen verblijven verspreid over de staten in 29 opvangcentra, aldus de landelijke regering. Van honderden mensen is niet bekend waar ze zijn gebleven. Militairen gaan in North Carolina helpen bij de hulpverlening. „Deze militairen zullen de levering van levensreddende voorraden voedsel, water en medicijnen aan geïsoleerde gemeenschappen in North Carolina versnellen”, aldus Biden. Zij hebben volgens hem „de mankracht en logistieke capaciteiten om deze cruciale klus te klaren en snel ook”.

De president brengt woensdag een bezoek aan North Carolina en South Carolina. Zijn vicepresident en presidentskandidaat Kamala Harris gaat naar Georgia. Die staat is een swingstate, wat betekent dat de inwoners geen duidelijke voorkeur hebben voor een van de presidentskandidaten. Oud-president Donald Trump, die namens de Republikeinen meedoet aan de verkiezingen, bracht maandag al een bezoek aan Georgia.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer