BinnenlandOpmerkelijk nieuws 
Jongen (8) leent auto van vader: „Ik wilde naar vriendje” 

Mensen zonder rijbewijs komt de politie regelmatig tegen. Maar in de meeste gevallen zijn ze niet zo jong als de bestuurder die agenten afgelopen weekend in Den Haag tegenkwamen.

Redactie Achterkrant
Een politieauto. beeld ANP, Emiel Muijderman
Een politieauto. beeld ANP, Emiel Muijderman

Een oplettende automobilist schakelde de politie in toen de auto vóór hem op de weg wel erg slingerde. Nadat het zwabberende voertuig tot stilstand was gekomen, nam de melder een kijkje  terwijl hij de meldkamer van de politie nog aan de telefoon had.  Tot zijn verbazing zat er een kind achter het stuur, schrijft het Algemeen Dagblad.

De bestuurder was nog maar acht jaar oud. De jonge automobilist verklaarde dat hij onderweg was naar zijn vriendje en de auto van zijn ouders had geleend. Zijn jongere zusje zat op de bijrijdersstoel.

„Zelfinitiatief en creatief denken kan deze jongen op zijn cv noteren, maar gelukkig is alles goed afgelopen”, verklaarde de politie na afloop. Wel kreeg de 8-jarige een waarschuwing: „Lieve jongen, pak volgende keer maar veilig de fiets, mocht je met je vriendje afspreken.”

Wat voor consequenties de rit voor de jongen en zijn zusje had, is niet bekend. De politie heeft de zaak met de ouders van de kinderen afgehandeld, schrijft het Algemeen Dagblad. In Nederland kunnen kinderen onder de twaalf jaar niet strafrechtelijk worden vervolgd. Jongeren ouder dan twaalf jaar kunnen wel voor de rechter worden gedaagd. Zij lopen na een misdrijf het risico om  naar Bureau Halt verwezen te worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Achterkrant

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer