Binnenland
Staten Utrecht akkoord met tweede termijn Hans Oosters als CdK

De Provinciale Staten van Utrecht bevelen Hans Oosters aan voor een tweede termijn als commissaris van de Koning. Dat is de uitkomst van een besloten deel van de Statenvergadering woensdagavond.

ANP

De eerste termijn van Oosters loopt af op 1 februari 2025. De 62-jarige PvdA’er gaf eerder dit jaar aan de ambitie te hebben om door te gaan. Een speciale vertrouwenscommissie van Statenleden heeft de afgelopen maanden gesprekken gevoerd met mensen die betrokken zijn bij het werk van Oosters. Mede op basis van die gesprekken heeft zij een positief advies geschreven, dat door Provinciale Staten wordt gesteund.

„We zijn ontzettend blij dat de Provinciale Staten ons advies hebben overgenomen”, zegt Marlies Welschen, voorzitter van de vertrouwenscommissie. „We hebben in ons advies verwerkt hoe wij vinden dat de commissaris van de Koning sinds zijn aantreden zijn werk heeft gedaan en wat we hem mee willen geven in de komende periode.”

Zelf zei Oosters het heel fijn te vinden dat hij het vertrouwen krijgt om door te gaan met iets wat hij „nog heel leuk vindt om te doen”. „Ik heb van harte de ambitie, de inspiratie en de energie om in een volgende ambtstermijn samen met Provinciale Staten en vele anderen in onze mooie provincie te blijven werken aan het welzijn van onze inwoners.”

De positieve aanbeveling wordt naar de minister van Binnenlandse Zaken gestuurd. Die legt het besluit over de herbenoeming aan de koning voor.

Oosters werd op 1 februari 2019 geïnstalleerd in Utrecht, als opvolger van Willibrord van Beek. Daarvoor was hij dijkgraaf van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard (2005-2019) en voorzitter van de Unie van Waterschappen, de koepelorganisatie van de waterschappen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer