Binnenland
Natuurclubs niet blij met uitstel Europese ontbossingswet

Natuur- en milieuclubs zijn niet blij met het voorgenomen uitstel van een Europese wet die ontbossing moet tegengaan. Volgens het Wereld Natuur Fonds (WWF) is „juist nu dringend actie nodig” om ontbossing te stoppen. „Het is een klap in het gezicht van 1,2 miljoen Europeanen die hebben opgeroepen een einde te maken aan de ontbossing als gevolg van de EU-consumptie”, vinden ook Greenpeace en Milieudefensie.

ANP

De Europese Commissie wil dat de wet met een jaar wordt uitgesteld, waardoor die op zijn vroegst eind 2025 bindend wordt voor grote bedrijven en een half jaar later voor kleine. De wet legt regelgeving vast voor importproducten die met ontbossing in verband worden gebracht. „Grote vervuilende bedrijven zoals Albert Heijn winnen: zij hebben actief gelobbyd tegen deze wet. Zij verkiezen winst boven mensen en de planeet”, menen Greenpeace en Milieudefensie. „Uitstel van de wet betekent feitelijk een jaar langer ontbossing toestaan, terwijl we bossen hard nodig hebben om de aarde leefbaar te houden.”

WWF stelt bovendien dat bedrijven die al stappen hebben gezet om te voldoen aan de nieuwe regels, nu gestraft worden. „Door de invoering uit te stellen, wordt niet alleen de concurrentie vervalst, maar wordt ook het vertrouwen in het vermogen van de EU om een duurzame toekomst te waarborgen, aangetast.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer