BinnenlandHerdenking razzia van Putten
Razzia van Putten van tachtig jaar geleden herdacht

In het Veluwse Putten is de razzia van tachtig jaar geleden herdacht. Bij een herdenkingsdienst in de Oude Kerk in de Gelderse plaats waren zo’n duizend mensen aanwezig, in een daaropvolgende stille tocht liepen naar schatting van een ANP-verslaggever enkele duizenden mensen mee.

ANP
Koning Willem-Alexander spreekt met nabestaanden tijdens de herdenking van de razzia van Putten. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Koning Willem-Alexander spreekt met nabestaanden tijdens de herdenking van de razzia van Putten. beeld ANP, Jeroen Jumelet

Ook koning Willem-Alexander was bij de herdenking aanwezig. Hij sprak er met vier nabestaanden van de razzia en wandelde na die ontmoeting langs 659 kinderen. Zij symboliseerden het aantal mannen dat door de Duitsers in oktober 1944 werd weggevoerd. Het bezoek van de koning werd afgesloten met een plechtigheid bij ‘De treurende weduwe’. Het monument werd in 1949 ter nagedachtenis aan de slachtoffers door koningin Juliana onthuld. Bij het monument werd twee minuten stilte gehouden en werden kransen gelegd door onder anderen de burgemeester, scholieren en diverse Puttense verenigingen.

Op 1 en 2 oktober 1944 voerden de Duitse bezetters in Putten een razzia uit. 659 mannen tussen de 15 en 50 jaar oud werden weggevoerd uit het dorp op de Veluwe, als vergelding voor een beschieting op een auto van de Duitse Wehrmacht door leden van het Puttense verzet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Nieuws in beeld

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer