Economie
President Biden dringt aan op eerlijk loonbod havenarbeiders VS

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de druk op Amerikaanse havenbedrijven opgevoerd om met een beter loonbod te komen. Havenarbeiders hebben massaal het werk neergelegd in alle grote havens langs de Amerikaanse oostkust en in de Golf van Mexico om een forse loonsverhoging af te dwingen. Door de staking ligt ongeveer de helft van het zeevervoer in de Verenigde Staten tijdelijk stil.

ANP

„Buitenlandse rederijen hebben recordwinsten geboekt sinds de pandemie, toen havenarbeiders zichzelf in gevaar brachten om de havens open te houden”, schrijft Biden woensdag in een bericht op socialemediaplatform X. „Het wordt tijd dat deze rederijen een sterk en eerlijk contract aanbieden dat recht doet aan de bijdrage van ILA-medewerkers aan onze economie en aan hun recordwinsten.” De vakbond International Longshoremen’s Association (ILA), die ongeveer 45.000 havenarbeiders vertegenwoordigt, had opgeroepen tot de staking.

De staking komt op een gevoelig moment, slechts weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Deskundigen waarschuwden al dat deze verstoring de grootste economie ter wereld miljarden dollars per dag kan kosten, banen kan bedreigen en de inflatie kan aanwakkeren.

De havenwerkersbond heeft geen steun uitgesproken voor een van de presidentskandidaten. Wel meldde de bond dat voormalig president Donald Trump tijdens een eerdere ontmoeting in Mar-a-Lago „beloofde de ILA te steunen in haar verzet tegen geautomatiseerde terminals”. Veel havens in de VS zijn nog niet zo geautomatiseerd als havens op sommige andere plekken in de wereld en de bond wil dat graag zo houden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer