Economie
Oliebedrijven verder omhoog op beurs door onrust Midden-Oosten

Europese olie- en gasbedrijven gingen woensdag opnieuw omhoog op de aandelenbeurzen, gesteund door een verdere stijging van de olieprijzen door zorgen over het conflict in het Midden-Oosten en mogelijke verstoringen van de olieleveringen uit die regio. Zo lieten bedrijven als Shell, BP en TotalEnergies winsten zien.

ANP

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond 2,4 procent hoger op 71,52 dollar en Brentolie werd 2,2 procent duurder op 75,18 dollar per vat. Een dag eerder maakten de olieprijzen al een duidelijke sprong, omdat een conflict waar het olierijke Iran bij betrokken is de toevoer van de grondstof naar de wereldmarkt kan raken.

Shell won 2,7 procent in Amsterdam. Het Britse BP werd 2,6 procent hoger gezet in Londen en het Franse TotalEnergies klom 2,3 procent in Parijs.

De Amsterdamse AEX-index noteerde in de ochtendhandel 0,6 procent hoger op 915,95 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 894,48 punten. In Parijs en Londen waren winsten tot 0,4 procent te zien. Frankfurt ging licht omlaag.

Luchtvaartbedrijven hebben juist last van hogere olieprijzen omdat daardoor de brandstofkosten stijgen. Op het Damrak zakte Air France-KLM 3,2 procent en het Duitse Lufthansa daalde 2,8 procent in Frankfurt. IAG, het moederbedrijf van British Airways en Iberia, leverde 0,6 procent in op de Londense beurs. Prijsvechter easyJet zakte 1,9 procent.

In de AEX was verder techinvesteerder Prosus een flinke winnaar met een plus van 4 procent, geholpen door de sterke winsten voor Chinese techbedrijven in Hongkong zoals Tencent. Prosus heeft een groot belang in Tencent. Muziekconcern Universal Music Group (UMG) sloot de rij in de hoofdindex op het Damrak met een min van 1,3 procent.

Chiptoeleverancier ASMI zakte 0,6 procent op Beursplein 5. Volgens persbureau Bloomberg overweegt de Amerikaanse investeringsmaatschappij KKR een overnamebod uit te brengen op chipbedrijf ASMPT, waarin ASMI een minderheidsbelang heeft. Het zou gaan om een bod van ongeveer 5 miljard dollar. ASMI heeft een belang van ongeveer 25 procent in ASMPT.

De euro noteerde 1,1065 dollar, tegen 1,1063 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op dinsdag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer