parlementvaria 
Boeiende politici hebben iets mysterieus

Oud-premier Mark Rutte blijft een boeiende persoonlijkheid, maar hij is ook ongrijpbaar. Hetzelfde geldt voor NSC-voorman Pieter Omtzigt.

Liefdesleven

Een politicus moet iets mysterieus hebben. Dat bevordert diens aantrekkingskracht op kiezers. Het was ooit D66-oprichter en -voorman Hans van Mierlo die woorden van dergelijke strekking sprak.

Zijn woorden zijn ook zeker van toepassing op oud-premier en oud-VVD-voorman Mark Rutte. Iedereen in politiek Den Haag die ooit met hem te maken kreeg, weet dat de politicus Rutte voorkomend, vriendelijk en enthousiasmerend is. Maar wie is nu de persoon Rutte?

Die vraag wilde ook de journalist Leonard Ornstein beantwoorden in een tweedelige documentaire die hij maakte over de laatste maanden dat Rutte de scepter zwaaide over Nederland.

De opnames brengen aardige feiten aan het licht. Rutte zegt dat hij de bakken kritiek die hij op sociale media kreeg, niet las… Zijn ,inner circle” komt nooit bij hem thuis. Mysterieus blijft hij over zijn liefdesleven en hij laat alleen weten dat het ,zou kunnen gebeuren dat ik een vrouw vind en gelukkig word. Als het zich voordoet, mooi. En als het zich niet voordoet: ik ben nu ook happy.”

Maar wie nu de persoon Rutte is, daarover komt geen duidelijkheid. Zelfs de directeur-generaal van de Rijkvoorlichtingsdienst, Stephan Schrover, die ooit als voorlichter bij het bisdom Den Bosch en de CDA-fractie werkte en die al die jaren met Rutte als premier optrok, weet het niet: ,Wie Mark Rutte is, weet alleen Mark Rutte.” En terwijl Schrover zijn ogen even omhoog richt, voegt hij eraan toe: ,En God.”

Kroonbede

Het is te hopen dat NSC-voorman Pieter Omtzigt ook niet te veel reacties bekijkt op de sociale media. De politicus kreeg vorige week namelijk bakken kritiek over zich heen toen hij op X uitlegde waarom hij zich –tegen de gemaakte afspraken in– intensief bemoeide met de opstelling van de rijksbegroting voor 2025 door het kabinet.

Het laatste woord over de actie van Omtzigt is nog niet gezegd. In de wandelgangen was het de afgelopen dagen een van de belangrijkste thema’s. En BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil over de handelwijze van Omzigt nog een keer een overleg voeren binnen de coalitie.

Zo blijkt maar weer dat politici ook maar gewone mensen zijn. En dat ook de voorbede van christenen hen moeten dragen. Bidden maakt milder. Dinsdagavond vindt de jaarlijkse kroonbede plaats in de Waalse kerk van Den Haag. De bijeenkomst is live te volgen. Prof. dr. Arnold Huijgen en SGP-Kamerlid André Flach zijn de sprekers.

Agenda

De agenda van de Tweede Kamer meldt voor deze week veel kleinere debatten over tal van onderwerpen. Het enige grote debat staat voor donderdagmorgen en -middag gepland; dat gaat over het schadeherstel in het aardbevingsgebied Groningen.

In de rubriek Parlementvaria belicht de redactie politiek opvallende zaken vanuit Den Haag.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Parlementvaria

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer