Binnenland
OM eist lange celstraffen voor dood bioboer in Limburgse Bergen

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag voor de rechtbank in Roermond gevangenisstraffen van negen tot twintig jaar geëist tegen vier mannen, die volgens justitie betrokken waren bij de gewelddadige dood van een bioboer in het Limburgse Bergen. Dat gebeurde tijdens een uit de hand gelopen incasso-opdracht.

ANP

Twee van de verdachten zouden volgens het OM rechtstreeks de hand hebben gehad in de dood van de 58-jarige Duitser Thomas Schwarz in diens woning op 26 november 2019. Justitie wil hen twintig jaar achter de tralies. Een derde verdachte zou hand-en-spandiensten hebben verleend. Hij moet als het aan het OM ligt negen jaar de cel in.

De drie, Amerikaanse oud-militairen, zouden in opdracht hebben gehandeld van de 54-jarige Zwitserse zakenman en schuldeiser Lukas F. Hij wordt verdacht van afpersing en vrijheidsberoving de dood ten gevolge hebbend. Hij hoorde twaalf jaar tegen zich eisen.

F. zou actief betrokken zijn geweest bij het aansturen van de incasso door intimidatie, in plaats van zoals gebruikelijk een advocaat of deurwaarder in te schakelen, aldus het OM. De Zwitserse zakenman maakt volgens het OM liever gebruik van ex-legercommando’s die hij over de hele wereld stuurt om incasso’s te doen. Het doel heiligde in Bergen alle middelen, aldus het OM. „F. is medeverantwoordelijk voor het geweld op 26 november, het was zijn incassoklus. Vooraf stond vast dat er geweld zou worden gebruikt.”

De drie Amerikaanse verdachten moesten volgens het OM in opdracht van F. de boer met geweld dwingen 462.000 euro te betalen, die hij nog schuldig zou zijn aan de Zwitser. De poging tot incasso liep volgens justitie zo ernstig uit de hand, dat de Duitser om het leven kwam. Steven C. en Jacob M. drongen de woning binnen en zouden het slachtoffer hebben geslagen, vastgebonden, diens mond hebben dichtgetapet, en hem meermaals met een mes hebben gestoken om hem ten slotte de keel door te snijden. Dat alles omdat hij niet kon of wilde betalen. Het OM denkt dat de twee hem gedood hebben in een poging hem geld af te persen. De derde man, voormalig sheriff Will J., stond intussen buiten op de uitkijk. Het OM verdenkt hem net als de opdrachtgever Lukas F. van medeplichtigheid aan vrijheidsberoving en poging tot afpersing met de dood als gevolg.

Uitspraak is op 19 december.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer