Economie
Kabinet stuurt aan op verkoop of beursgang Volksbank

Het kabinet stuurt aan op een privatisering van de Volksbank via een beursgang of onderhandse verkoop. Dat heeft minister Eelco Heinen (Financiën) aan de Tweede Kamer gemeld. Hij volgt daarmee een advies van NLFI, de stichting die de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert.

ANP

NLFI noemde een verkoop of beursgang eerder dit jaar de beste optie voor de Volksbank. De stichting sprak zich uit tegen het behoud van de bank als staatsdeelneming, een wens die bij sommige partijen in de Tweede Kamer leeft. Een coöperatief model zoals Rabobank dat heeft, is volgens NLFI evenmin een levensvatbare optie.

Heinen onderschrijft deze conclusies van NLFI. Hij zegt wel toe dat hij die eerst met de Tweede Kamer zal bespreken, voordat hij een „richtinggevend besluit” neemt over de toekomst van de Volksbank.

Het duurt naar verwachting nog wel even voordat de bank klaar is voor een privatisering. Een onderhandse verkoop zou volgens NLFI het snelst kunnen worden gerealiseerd: binnen een tot drie jaar. Voor een beursgang rekent de stichting op vijf tot zeven jaar voorbereidingstijd.

De Volksbank, het moederbedrijf van SNS, ASN en RegioBank, kwam in 2013 in overheidshanden door de nationalisatie van SNS Reaal. Het bank- en verzekeringsconcern was in grote moeilijkheden gekomen door aanhoudende verliezen bij zijn vastgoedfinancieringstak. De verzekerings- en vastgoedactiviteiten kwamen al eerder weer in private handen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer