Economie
Heinen geeft banken een jaar voor meer openheid over spaarrentes

Minister Eelco Heinen (Financiën) geeft banken nog een jaar de tijd om zelf werk te maken van meer openheid over hun spaarproducten en de rentes die zij hanteren. Doen zij dat niet of onvoldoende, dan gaat hij kijken of dit wettelijk moet worden verplicht, meldt de bewindsman aan de Tweede Kamer.

ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) concludeerde eerder dit jaar in een rapport dat de marktwerking op de Nederlandse spaarmarkt te wensen overlaat. De toezichthouder ziet geen aanwijzingen dat banken onderling verboden afspraken maken. Maar consumenten hebben niet altijd door dat er wat te kiezen valt en wisselen daardoor niet vaak van spaarbank. Dat zit echte concurrentie in de weg.

Banken zouden wat de ACM betreft jaarlijks moeten uitleggen hoe hun spaartarieven tot stand komen. Ook zou het makkelijker moeten worden gemaakt voor spaarders om banken en hun productaanbod naast elkaar te leggen. Heinen vindt dat de sector daar eerst zelf mee aan de slag moet. Pas als banken in gebreke blijven, overweegt hij maatregelen op te leggen. „Ik beoordeel dat over een jaar.”

De ACM deed ook de aanbeveling om banken te verplichten apart een spaarrekening aan te bieden die klanten kunnen openen zonder bijkomende betaalrekening. Heinen zegt onderzoek te laten doen naar zo’n regel, die waarschijnlijk veel invloed heeft op het bedrijfsmodel van banken. De minister wil verder weten wat de verwachte gevolgen zijn voor het overstapgedrag van spaarders. Ook moet duidelijk worden wat zo’n verplichting doet met de kosten voor betaaldiensten, de hoogte van de spaarrente en eventuele risico’s voor spaargelden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer