Kerk & religieHervormde vrouwen
Vrouw-tot-Vrouwdag: „Bijbelboek Ruth heel actueel in Afrika”

Het Bijbelboek Ruth is op dit moment heel actueel in Afrika, aldus Gertruud de Koeijer. „Vertalers in Afrika begonnen juist als eerste met de vertaling van dít Bijbelboek.”

Jan van Reenen
De Vrouw-tot-Vrouwdag werd gehouden in de Basiliek in Veenendaal. beeld RD, Anton Dommerholt
De Vrouw-tot-Vrouwdag werd gehouden in de Basiliek in Veenendaal. beeld RD, Anton Dommerholt
Gertruud de Koeijer. beeld RD, Anton Dommerholt

De voorzitter van Vrouw tot Vrouw, de vroegere Hervormde Vrouwenbond, zei dat donderdag tijdens de Vrouw-tot-Vrouwdag. De organisatie biedt Bijbelse toerusting aan vrouwen van alle leeftijden. De bijeenkomst in de Basiliek te Veenendaal trok ongeveer twaalfhonderd vrouwen.

In haar openingswoord stelde De Koeijer het thema aan de orde: ”Wees welkom!”, over het Bijbelboek Ruth. Ze zei dat het boek lijkt op een familieroman met een goede afloop, maar dat is het niet. „God leidt het leven van Ruth. Het boek heeft nog steeds zeggingskracht.”

Daarover zei ze: „In een land in Afrika dat verscheurd wordt door oorlog en geweld, startte een vertaalteam met het vertalen van de Bijbel voor zes taalgroepen. Vooraf werd door leden van de lokale vertaalteams gesproken over spirituele problemen in het gebied. Genoemd werden: afgoderij, seksueel misbruik en de gerichtheid op eigen belang. Men koos ervoor te beginnen met het vertalen van het boekje Ruth. Het is niet alleen wat betreft lengte en taalgebruik aantrekkelijk om mee te beginnen, het sloot ook aan op de sociaaleconomische omstandigheden van de meerderheid van de taalgroepen.”

Daarna gaf ze twee getuigenissen door. Het ene was van een vrouw die zei dat het leek alsof God van aangezicht tot aangezicht met haar sprak toen ze voor het eerst las uit Ruth. Het andere was van een vrouw die heel veel meegemaakt had, totaal ten einde raad was en door het horen van passages uit Ruth tot een ommekeer kwam in haar leven.

Aartsmoeder

Diane Palm, medewerkster van zendingsorganisatie GZB en auteur van het boek ”Ruth, een wonderlijke reis met God”, trok lessen uit het boek. De eerste was om goed voor anderen te zorgen, zoals Boaz dat deed voor Ruth. „Wie mag er bij ons aan tafel schuiven? Zijn dat ook kwetsbaren en vreemdelingen?”

De volgende les was om over de eigen grenzen heen te kijken. „Ruth ging de grens over voor haar schoonmoeder, ook al leek ze kansloos als weduwe. We moeten ons bij onze liefde voor anderen niet te veel gelegen laten liggen aan wat onze omgeving ervan vindt. Liefde is bereid om risico’s te nemen.”

Tot slot ging het om de vraag wie er bij mag horen. „Boaz trok zich niet terug toen het erop aankwam. Hij trouwde met Ruth zodat ze definitief werd opgenomen in Israël. Ze werd zelfs in het rijtje aartsmoeders van het volk gezet. God sluit mensen niet op voorhand uit van Zijn genade. Hoe kijken wij naar mensen buiten onze gemeenschap? Laten er gemeenten en plekken zijn waarin anderen welkom zijn. Deel het Evangelie met mensen uit andere culturen.”

Albanië

Jona, een vrouw uit Albanië, is zo iemand die er eerst niet bij hoorde. Ze groeide op in een moslimgezin en ging toen ze 16 jaar was over naar het christelijk geloof. Pas later volgden haar ouders. „Christus volgen in mijn leven” is haar roeping, vertelde ze. Jona studeerde aan de Bijbelschool in Tirana en geeft er nu zelf les. Ze gaf de aanwezigen mee dat iedereen waardevol is in Gods ogen en vroeg de aanwezigen dicht bij God, Die nabij wil zijn, te blijven.

Gods voorzienigheid

Ds. A.J. Mensink, predikant van de hervormde gemeente in Elburg, trok een aantal lijnen uit het Bijbelboek. Hij stelde dat het iets zegt over Gods voorzienigheid, waarbij het gaat om de eer van God. „Het lijkt helemaal fout te gaan, maar Gods werk gaat door, ook in de wereldgeschiedenis. We moeten niet wanhopen aan de Heere. Hij laat ons niet los, ook niet in de diepste diepten. Wat wij niet bij elkaar krijgen, is bij God geen tegenstelling. De belangrijkste vraag moet niet zijn: „Komt het mij goed?” maar: „Komt God aan zijn eer?”

„De belangrijkste vraag moet niet zijn: „Komt het mij goed?” maar: „Komt God aan zijn eer?”” - Ds. A.J. Mensink, predikant hervormd Elburg

De predikant zei dat uit het boek Ruth ook te leren is over Gods voorzienigheid in relatie tot ons persoonlijke leven. Er is in te lezen dat God wetten geeft die heilzaam zijn: het losserschap, het zwagerhuwelijk, wetten ter bescherming van weerloze vrouwen en om wat van het koren over te laten. Ds. Mensink: „Bij Boaz zie je dat de liefde de vervulling is van de geboden. God vraagt van ons geloof dat Hij het goede doet en Hij vraagt om gehoorzaamheid zodat wij het goede doen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer