Kerk & religieFotoserie
Vrouw-tot-vrouwdag: Wachten, waken en werken in de eindtijd

„Als Jezus terugkomt, gaat niet alleen het boek van ons leven open, maar ook het boek van de geschiedenis”, aldus ds. M.A. Kuijt. Hij sprak donderdag op de Vrouw-tot-vrouwdag van de Hervormde Vrouwenbond.

Aad Alblas
Ds. M.M. van Campen. beeld RD, Anton Dommerholt
Ds. M.M. van Campen. beeld RD, Anton Dommerholt

De dag, die plaatshad in de Basiliek in Veenendaal, had als thema ”Maranatha” en werd bezocht door zo’n 1200 belangstellenden.

„We horen Jezus’ voetstappen in het Bijbelboek Openbaring”, zei ds. Kuijt. „In deze brief kijken we over de schouder van de apostel Johannes mee. Hij ziet een zwaar verzegelde boekrol. Alleen Jezus, de Leeuw uit de stam van Juda, is bevoegd het boek van de geschiedenis te openen.”

Openbaring is een boek vol schokkende beelden, stelde de predikant uit Wijk en Aalburg. „Ze tuimelen over elkaar heen, zoals ook de geschiedenis schoksgewijze verloopt. Die verloopt niet in een opgaande lijn, wordt in Openbaring niet met rechte potloodstrepen of vaste kaders weergegeven. Het ene moment zien we de geschiedenis vanuit aardse optiek, het andere in hemels perspectief. Voor het oog is dat chaotisch, maar de touwtjes liggen vast in de handen van Christus.”

Volgens de predikant zijn er in de wereldgeschiedenis echo’s van profetieën uit het Oude Testament te ontdekken. Hij wees op apocalyptische gedeelten uit Daniël, Ezechiël en Jesaja, maar ook op de plagen in Egypte. „Achter al die gebeurtenissen is een krachtmeting gaande tussen het Lam en de draak en diens handlangers. Het is de strijd tussen het vrouwen- en het slangenzaad.” Terugkerend patroon is dat de mensen zich niet bekeerden, aldus ds. Kuijt.

Als Jezus terugkeert, gaat niet alleen ons levensboek open, maar ook het boek van het leven van het Lam, gaf de predikant aan. „Dat is het boek met het namenregister van allen die genodigd zijn tot de bruiloft van het Lam. Wie in dat boek staat, gaat het nieuwe Jeruzalem binnen.”

Geboorteweeën

Wanneer zal de wederkomst zijn, wierp ds. M.M. van Campen als vraag op. „Van die dag en die ure weet niemand. Maar met een lied van Johannes de Heer blijf ik vol verwachting uitzien.”

De tekenen van de eindtijd zijn volgens de predikant uit Goes de geboorteweeën van Jezus’ komst. Hij noemde het positief dat 97 procent van alle volken is bereikt met het Evangelie.

Ds. Van Campen besprak drie eindtijdgelijkenissen uit Mattheüs 24 en 25: die van de goede en de boze slaaf, die van de vijf wijze en vijf dwaze maagden en die van de talenten. „Ze hebben als kenmerk wachten, waken en werken. De heer komt op een onverwacht moment terug. De boze slaaf zegt: hij blijft uit. De goede slaaf kijkt uit naar de komst van zijn heer. Verwachten is uitzien.”

De tien wijze en dwaze maagden waken voor de komst van de Bruidegom. De wijzen hebben de olie van de Heilige Geest in hun lampen; de dwazen niet. De predikant riep op om in deze tijd waakzaam te zijn. „Houd je ogen open voor de dwaasheid en de dwalingen die via de publieke opinie op je afkomen. Richt je antenne op de hemel.” Werken met talenten houdt volgens de predikant niet in dat we succesvol zijn, maar dat we trouw zijn.

Relativeren

Ten slotte wilde ds. Van Campen een paar dingen relativeren. Hij wees op het belang om hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden. „Het gaat om olie in de lampen; niet om kleding, badpak of bikini, hoed of herziene vertaling op refoscholen, korte of lange formulieren.”

Martha Groothedde vertelde over haar vijfjarig verblijf met haar man en kinderen in Jeruzalem. „Verhuizen naar Jeruzalem vraagt veel van een gezin. Onze kinderen voelden zich ontheemd. In gebed heb ik ze bij de Heere gebracht. Na een zware start heb ik veel gezegende momenten in Jeruzalem gehad.”

Maartje Lamberink-Kok wilde als basisschoolleerling niet dat Jezus terug zou komen. „In Nigeria leerde ik trouw te zijn in alle dingen, tot het einde toe.”

De dag werd muzikaal opgeluisterd door pianist André van Vliet en violiste Alie-Janne Post.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer