Kerk & religiehoevelaken
Ds. Baas op Vrouw-tot-vrouwdag: Psalm 130 kleurt onze dagen

„Psalm 130 kleurt onze dagen. Het is donker op het zwarte af.” Dat stelde ds. A. Baas zaterdag tijdens de Vrouw-tot-Vrouwdagen in Hoevelaken. „In de diepten waar geen leven overblijft, blijft die Ene over, God.”

Van onze correspondent
De hervormde dorpskerk in Hoevelaken. beeld Wikimedia, HenkvD
De hervormde dorpskerk in Hoevelaken. beeld Wikimedia, HenkvD

In het kerkgebouw van de hervormde gemeente te Hoevelaken vond zaterdag een Vrouw-tot-Vrouwdag plaats. De Hervormde Vrouwenbond organiseerde de dag rondom het thema: ”Psalmen kleuren je dag”. Naast ds. Baas, sprak ook Miranda Renkema-Hoffman, theologe en predikantsvrouw uit Middelburg en in de middag waren er workshops. Ongeveer 200 vrouwen bezochten de dag.

Ds. Baas, predikant van de hervormde gemeente te Bodegraven, stelde dat psalm 130 vaak herkenning oproept. „De psalm kent mensen in hun levensverhaal, over heel de wereld vindt deze psalm weerklank.”

Het kan soms zo diep gaan dat het door niemand te redden lijkt, zo gaf ds. Baas aan. Daarbij dacht ds. Baas ook aan de situatie van de westerse christenheid. „Zó aangetast door materialisme en secularisatie, zo afgebrokkeld. Psalm 130 geeft aan dat er Eén overblijft.”

De Vroege Kerk geeft Psalm 130 niet voor niets een plaats onder de boetpsalmen. „Psalm 130 gaat niet alleen over de afgronden van genadeloos leven, het zijn ook diepten van schuld tegenover God en tegenover elkaar. Wij zijn niet alleen slachtoffers, maar ook schuldenaars. Het is dan God Zelf die de zonden aanwijst.”

Ds. Baas hoopte dat er vrouwen waren die erkennen dat zij psalm 130 niet donker of somber vinden, maar dat het de taal van hun hart is. „Zodat je inziet dat de enige echte genadige vergeving bij God is. Dat we zien dat we bevrijd worden van onze zonden door Hem. Vraag niet of u dat ervaart of gevoelt, het wordt ons toegezegd.”

Hoogten

Niet alleen de diepten van de psalmen kwamen langs, ook de hoogten. Daarom werd ook Psalm 66 besproken. „De dichter richt zijn blik niet op zijn eigen ziel, maar op de indrukwekkende daden van God. We moeten naar het Woord, de concrete daden van God in de geschiedenis van Israël. Psalm 66 wil het vrolijk kleuren.”

Renkema-Hoffman sprak ook over de veelkleurigheid van de psalmen. De theologe stelde dat vaak binnen één psalm verschillende kleuren te vinden zijn. „Binnen één psalm heb je vaak verschillende kleuren. De kleuren wisselen zich af.” Psalmen zijn veel meer dan dat ze passen bij onze stemming of gevoel. „Vanwege die vele kleuren doen ze meer dan ons woorden geven. Psalmen helpen ons op weg.”

Een van de dingen waar de psalmen ons in meenemen, is bezingen, zo gaf Renkema-Hoffman aan. „Dat is God eren om wat Hij gedaan heeft, lof geven en dankbaar aanbidden.” Maar het is ook zeggen wie Hij nu is. „Bedenken dat Hij vandaag niet anders is, Hij is altijd Dezelfde, daarom kun je je veilig aan Hem toevertrouwen.”

Belangrijk is om te gedenken en herinneren wie God is. Dat blijkt uit Zijn wonderen en Zijn verbond, aldus Renkema-Hoffmann. „Van Zijn wonderen, de machtige daden van God staat het Oude Testament vol. „Bij de Heere Jezus Christus komen die machtige daden tot een hoogtepunt.” Dit kan ook door het „ter harte te nemen.” Dat moet je bewust doen, jezelf voorhouden dat je angst, pijn en verdriet niet alles is. „Houd je dan voor dat God trouw is.”

Nazeggen

Een andere manier om meegenomen te worden door de psalmen is door belijden. Dit kan door zingen of nazeggen. „Je krijgt de woorden door het zingen van een psalm in de mond gelegd. Mee te zingen boven jezelf uit. Al ben je alles kwijt en voel je je eenzaam, de Heere is mijn kracht en hulp. Het is rust vinden te midden van de golven. Nazeggen wie God is, terwijl je niks voelt.”

Het derde aspect noemde Renkema-Hoffman beleven. Dat je werkelijk gaat vertrouwen en het ook gaat doen. „Dat je de toevlucht neemt bij de Heere. Hopen op God, dat is actief, daadwerkelijk je vertrouwen zetten op God. Dan belooft God dat Hij ons niet beschaamt. „Dan vinden we veiligheid en rust.”

Monica Molendijk, voorzitter van Vrouw tot Vrouw, geeft aan dat deze dagen bedoeld zijn voor kerkelijke vrouwen om het Bijbelse geluid vanuit hervormd-gereformeerde hoek te laten horen. Het belang van herkenning, delen en ontmoeting tussen de vrouwen onderling. „We hebben als taak om de daden van de Heere te verkondigen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer