Buitenland
Poetin dreigt met kernwapens bij aanval op Rusland

De Russische president Vladimir Poetin heeft gedreigd dat Rusland kernwapens zou kunnen gebruiken als het land wordt aangevallen. Hij zei bij een vergadering van de Russische Veiligheidsraad dat hij elke aanval die gesteund wordt door een kernmacht beschouwt als een gezamenlijke aanval.

ANP

Oekraïne beschiet Rusland geregeld, met name met drones, maar president Volodymyr Zelensky wil ook toestemming van westerse bondgenoten om langeafstandswapens te gebruiken op Russisch grondgebied. Daar willen onder meer de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, beide kernmachten, nog niet aan. Poetin lijkt met zijn dreigement die landen te waarschuwen dat ze het verzoek uit Kyiv niet moeten goedkeuren.

Poetin vertelde de Veiligheidsraad dat er plannen zijn opgesteld om de nucleaire doctrine aan te passen. Dat aanvallen met steun van kernmachten als gezamenlijke aanvallen worden gezien is een van die aanpassingen. De president zei dat Rusland kernwapens zou kunnen gebruiken als het een massale aanval met bijvoorbeeld raketten waarneemt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer