Valt Israël snel met grondtroepen Libanon binnen?
Zullen op zeer korte termijn Israëlische grondtroepen de grens met Libanon overschrijden en zo een totale oorlog met terreurbeweging Hezbollah in gang zetten? De hoogste baas van het Israëlische leger, Herzi Halevi, lijkt daarop te hinten in gesprekken die hij woensdag voerde met soldaten. Toch is het de vraag of hij met zijn uitspraken echt een inkijkje geeft in de militaire strategie van Israël.
Dat de strijd aan de noordgrens van Israël tussen het leger en terreurbeweging Hezbollah intensiveert is duidelijk. Israël voert vrijwel onophoudelijk zware bombardementen uit op strategische doelen van Hezbollah. Die terreurbeweging voert op haar beurt talloze raketten af op Israël. Raketten die ook steeds verder in Israël neerkomen. Zo werd woensdagmiddag een langeafstandsraket afgeschoten op een basis van het Israëlische leger in de buurt van Tel Aviv. Het projectiel werd uit de lucht geschoten, maar scherven richtten wel schade aan. Ook raakten twee Israëliërs gewond door raketaanvallen op noordelijker gelegen dorpen in Israël.
In Libanon zou, volgens woordvoerders van de regering, het dodental als gevolg van de beschietingen door Israël inmiddels de 600 naderen. Een half miljoen Libanezen zouden in paniek vanuit het zuiden zijn gevlucht naar het noorden van het land of zelfs naar buurland Syrië.
Te midden van al dit wapengekletter heeft Israël nu twee brigades met reservisten opgeroepen die klaargestoomd moeten worden voor een mogelijke invasie in Libanon. Althans, dat is de conclusie die sommige Israëlische media trekken uit de woorden van Halevi.
Niet waarschijnlijk
Toch zijn er wel een paar zaken te noemen die het niet waarschijnlijk maken dat Israël echt op zeer korte termijn Libanon met grondtroepen zal binnenvallen. Zo bespreekt het Israëlische leger nooit openlijk de plannen die ze hebben in de strijd. Daarnaast sprak Halevi met soldaten die aan het oefenen zijn voor zo’n eventuele inval.
Ook lijkt het niet denkbaar dat Israël zo’n offensief zal starten zonder daarover te overleggen met bondgenoot de Verenigde Staten. Want als inderdaad grondtroepen de grens met Libanon overschrijden, is de kans dat ook Iran zich op het strijdtoneel meldt heel goed denkbaar. Zo’n bredere oorlog willen de VS koste wat het kost voorkomen.
Er zijn zelfs geruchten dat de regering in Jeruzalem erin heeft toegestemd om samen met Washington te gaan praten over een staakt-het-vuren aan de noordgrens. Mogelijk dat daar ook de situatie in Gaza bij betrokken wordt. Het is dus ook niet uitgesloten dat de dreigende taal van Halevi bedoeld is om Hezbollah nog meer onder druk te zetten. Dat zou trouwens helemaal passen bij de stijl van communiceren in het Midden-Oosten.