Binnenland
Burgemeester van Lochem stopt na bedreigingen

De burgemeester van de Gelderse gemeente Lochem, Sebastiaan van ’t Erve, stopt na het einde van zijn huidige termijn. Hij werd bedreigd. „De afgelopen jaren zijn bijzonder intensief geweest en hebben veel gevraagd van mij en mijn gezin”, laat Van ’t Erve woensdag weten op de site van de gemeente.

ANP

Van ’t Erve (46, GroenLinks) is sinds januari 2014 burgemeester van Lochem. Zijn huidige termijn eindigt in januari 2026. In januari vertelde hij in de regionale krant de Stentor over zijn situatie. „Ja, er is sprake van criminele dreiging en ja, er worden maatregelen genomen die ook mijn gezin treffen”, zei Van ’t Erve. Over die beveiligingsmaatregelen wilde hij verder niets zeggen.

De toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge had begin dit jaar gemeld dat steeds minder mensen burgemeester willen worden. Het aantal sollicitaties voor vrijgekomen posten daalt. Volgens De Jonge kan dit mede veroorzaakt worden door „zaken die te maken hebben met de aantrekkelijkheid van het ambt, zoals toename van agressie en intimidatie richting politieke ambtsdragers”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer