Binnenland
Veel klachten over busvervoerder EBS in Flevoland

In september zijn veel klachten over busvervoerder EBS binnengekomen bij de provincie Flevoland en meerdere politieke partijen. De vervoerder rijdt al een aangepaste dienstregeling, omdat de volledige beloofde dienstregeling niet haalbaar is. PVV en ChristenUnie maken zich zorgen, omdat het deze maand zo vaak is misgegaan.

ANP

EBS rijdt onder de naam RRReis in Flevoland, Overijssel en Gelderland. Sinds het begin van de concessie in 2023 rijden veel bussen niet of te laat en zijn er niet voldoende chauffeurs. Daarom legden de provincies het bedrijf een boete van 3,5 miljoen euro op, 50.000 euro daarvan ging naar Flevoland.

„Veel bussen vertrokken te vroeg of te laat, waardoor mensen de bus misten of te laat aankwamen”, aldus Statenlid Jan Meindert Keuter van de PVV. „De bussen zitten ook vaak overvol. Gebruikers van het openbaar vervoer zijn dit alles zat. Wanneer wordt de beloofde serviceverlening realiteit?”

Gedeputeerde Jan de Reus (VVD, openbaar vervoer) zegt in oktober weer samen met zijn collega’s uit Overijssel en Gelderland met de vervoerder in gesprek te gaan en de problemen aan te kaarten. Hij verklaarde een deel van de problemen doordat buschauffeurs verplicht zijn tussen juni en september drie weken aaneengesloten vakantie op te nemen. „Maar bussen mogen nooit te vroeg vertrekken.”

Zowel Keuter als Ria Visser van CU vroeg of de concessie indien nodig gestopt kon worden. Dat is volgens De Reus nog niet aan de orde. Volgens de gedeputeerde gaat het steeds beter met de dienstverlening en hij is voorzichtig optimistisch dat EBS vanaf 15 december weer de volledige dienstregeling kan rijden. Het is volgens hem ook erg duur om een noodconcessie uit te schrijven en de dienstverlening daarin gaat nooit zo goed worden als EBS heeft beloofd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer