Binnenlanddierenwelzijn
Kamer dwingt Wiersma tot verbod stroomstootapparaat in veehandel

Landbouwminister Femke Wiersma zet toch het gedeeltelijke verbod op stroomstootapparaten in de veehandel door, na grote druk van de Tweede Kamer. Wiersma had in eerste instantie willen praten met boeren hoe zij zelf misstanden met ‘veeprikkers’ willen voorkomen.

ANP
Minister Femke Wiersma trof woensdag in een debat een woedende Kamer. beeld ANP, Lex van Lieshout 
Minister Femke Wiersma trof woensdag in een debat een woedende Kamer. beeld ANP, Lex van Lieshout 

Maar de minister trof woensdag in een debat een woedende Kamer, die haar erop wees dat hier al jarenlang discussie over is. Er is inmiddels brede steun in de Kamer voor een verbod. Alleen de BBB is tegen.

Coalitiepartijen VVD en NSC dreigden dan maar zelf met wetgeving te komen, om zo de minister tot actie te dwingen. Daarmee zouden ze in feite zeggen er niet op te vertrouwen dat de minister goed genoeg naar de Kamer luistert.

De irritatie ontstond vorige week vrijdag al, toen Wiersma aankondigde het verbod uit te stellen en eerst wilde praten. VVD-Kamerlid Thom van Campen noemde dat een „teleurstelling”.

Tijdens het debat toonden PVV, VVD en NSC zich buitengewoon kritisch over Wiersma’s houding. De minister hield vol dat zij geen beleid wilde dat strenger is dan Europese regels. De drie coalitiepartijen vonden niet dat Wiersma zich daar achter kon verschuilen.

Bovendien hekelden zij dat Wiersma kennelijk niet naar hen luisterde. „Ik weet niet wat ik verder nog moet zeggen”, verzuchtte NSC’er Harm Holman toen Wiersma na een lange discussie geen krimp gaf. Hij waarschuwde Wiersma dat de verhoudingen tussen haar en de Kamer zouden verzuren als het tot wetgeving vanuit de partijen zelf moest komen.

Zo ver kwam het niet. Het debat werd geschorst, en toen het weer verder ging leek Wiersma zich ervan doordrongen dat de Kamer toch écht het stroomstootapparaat in de ban wil. „Ik zie hoe het leeft in de Kamer”, moest Wiersma na de schorsing erkennen. „Daar ben ik niet ongevoelig voor.”

Laura Bromet (GroenLinks-PvdA) drukte de minister op het hart om haar „oren open te houden” tijdens Kamerdebatten. „We zullen deze wanvertoning maar als een beginnersfout beschouwen”, schrijft Bromet er later over op X.

Wiersma wil voor het herfstreces het voorstel naar de Tweede Kamer sturen. Het verbod ziet alleen toe op veehandel en -vervoer: het is volgens Europese regels niet mogelijk om de tasers ook te verbieden bij slachterijen of veeartsen, meldde Wiersma’s voorganger Piet Adema al.

Er zijn al langer spanningen tussen de minister en coalitiepartijen. Zo toonden VVD en NSC zich eerder sceptisch over haar natuurplannen, of haar pakket tegen de mestcrisis.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Dierenwelzijn

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer