Binnenland
Nederland vraagt andere landen om hulp bij NAVO-top

Nederland heeft andere landen om hulp gevraagd bij het beveiligen van de NAVO-top van volgend jaar in Den Haag. Ook Defensie zal assisteren bij de top met tal van wereldleiders eind juni, zei justitieminister David van Weel in de Tweede Kamer.

ANP

De bijeenkomst van de leiders van de 32 landen van de westerse militaire alliantie is een van de grootste beveiligingsoperaties in Nederland in jaren. Den Haag ontvangt dan onder meer de nieuwe Amerikaanse president. De politie elders in het land zal de Haagse collega’s te hulp moeten schieten, maar de politie kan het ook dan niet alleen af, zegt Van Weel.

„We kijken ook naar Defensie en we kijken ook naar andere landen”, verzekerde de minister in het debat, waar Tweede Kamerleden zich bezorgd afvragen of de politie nog wel toekomt aan haar gewone werk. Nederland heeft hulp gevraagd van onder meer Duitsland en Frankrijk, landen die Nederland op zijn beurt onlangs heeft geholpen bij het EK voetbal en de Olympische Spelen, zegt Van Weels ministerie.

Of er Duitse, Franse en Belgische agenten naar Den Haag komen kan het departement nog niet zeggen. Buitenlandse korpsen zouden ook kunnen ondersteunen met bijvoorbeeld informatie of materieel.

De politie heeft burgemeesters eerder al gevraagd zo min mogelijk evenementen goed te keuren in de laatste week van juni, om zo agenten te kunnen vrijspelen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer