Economie
Moederbedrijf Douwe Egberts hard omlaag op flink lager Damrak

JDE Peet’s behoorde vrijdag tot de grootste dalers op een erg negatief gestemd Damrak. De koffieproducent achter onder meer Douwe Egberts pleitte eerder op de dag in zakenkrant Financial Times voor het uitstellen van de nieuwe ontbossingswet in de Europese Unie met zeker een jaar.

ANP

Als de wet naar verwachting ingaat op 30 december, gelden voor de import van grondstoffen als koffie extra voorwaarden. Importeurs moeten dan kunnen aantonen dat de producten niet van stukken land komen waar recent bossen zijn gekapt. Als Brussel de plannen niet uitstelt, zit er voor JDE Peet’s niets anders op dan tijdelijk landen uit zijn toeleveringsketen te schrappen door onduidelijkheid over hun naleving van de regels, waarschuwde het bedrijf. Op het Damrak verloor JDE Peet’s 7,8 procent.

De Amsterdamse beurs liet verder een heel ander beeld zien dan op donderdag. Toen noteerden de AEX en de MidKap flinke plussen, maar vrijdag zakte de AEX-index 1,2 procent op 897,55 punten. De MidKap daalde nog harder, met 2,1 procent op 882,35 punten. Een dag eerder stegen die nog allebei met 1,8 procent, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank op woensdag. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 1,5 procent.

In de AEX zakten vooral de chipbedrijven ASML, ASMI en Besi fors. Een dag eerder was ASML nog een van de grootste stijgers in de AEX, maar kenners van de Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley hebben ASML van de kooplijst afgehaald. ASML eindigde 4,2 procent lager. Branchegenoten ASMI en Besi daalden respectievelijk 5 en 4,6 procent.

Novo Nordisk verloor op de beurs in Kopenhagen 5,4 procent. De Deense farmaceut kwam met onderzoeksresultaten van zijn experimentele pil tegen obesitas. Die resultaten vielen slechter uit dan verwacht.

Volkswagen daalde opnieuw in Frankfurt, met 2,4 procent. Het tijdschrift Manager Magazin meldde donderdag dat het autoconcern overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland. Dat zou neerkomen op bijna een kwart van alle werkplekken in dat land. Concurrent Mercedes-Benz verloor 1,7 procent, nadat die zijn winstverwachting voor de tweede keer dit jaar had verlaagd door tegenvallende verkopen in China.

De euro was 1,1161 dollar waard, vergeleken met 1,1146 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie daalde licht tot 71,92 dollar. Brentolie kostte 0,5 procent minder op 74,50 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer