Economie
Volkswagen schrapt honderden banen in China, melden ingewijden

Volkswagen is begonnen met het schrappen van enkele honderden banen in China. Dit meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Vooral bij Audi, onderdeel van Volkswagen, zouden veel banen verdwijnen.

ANP

Volgens de bronnen worden sommige managers met midden- en hoge functies ontslagen. Volkswagen zou werknemers uit het buitenland terugsturen naar Duitsland.

Het autoconcern kampt met een zwakkere autoverkoop in Europa en China, vooral van elektrische auto’s. Ook heeft Volkswagen last van concurrentie van Chinese elektrische autofabrikanten als BYD. Plannen van China om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen, hebben volgens de bronnen ook te maken met de banenreductie.

Donderdag meldden ingewijden tegen Bloomberg dat Volkswagen een fabriek in China wil sluiten, als reactie op de dalende vraag naar auto’s met een verbrandingsmotor. Dit zou gaan om een fabriek in Nanjing bij Shanghai. Mogelijk gaat die volgend jaar al dicht.

Volkswagen zegt tegen Bloomberg dat het schrappen van de banen in China bij het kostenbesparingsprogramma van het Duitse autoconcern hoort. De onderdelen in China „leveren hier een significante bijdrage aan”, maar het bedrijf wil daarbij geen aantallen noemen.

De maatregelen horen bij eerder aangekondigde wereldwijde kostenbesparingen, aldus het concern. Onlangs werd bekend dat Volkswagen in Duitsland overweegt fabrieken te sluiten. Het Duitse tijdschrift Manager Magazin schreef donderdag daarnaast op basis van bronnen dat het concern overweegt tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland. Dat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen bij het merk Volkswagen in het land.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer