Economie
Vakbond en or Commerzbank fel tegen overname door UniCredit

De grote Duitse vakbond Verdi is samen met de ondernemingsraad (or) van Commerzbank fel tegenstander van een mogelijke overname van de bank door het Italiaanse UniCredit. Verdi en de or hebben een gezamenlijke verklaring gestuurd naar de Duitse regering waarin een oproep wordt gedaan dat Berlijn zich inzet voor een sterk en zelfstandig Commerzbank.

ANP

UniCredit heeft een belang opgebouwd in Commerzbank van 9 procent en er wordt gespeculeerd dat de Italianen nu een volledige overname van de tweede bank van Duitsland nastreven. Een deel van dat belang werd gekocht van de Duitse overheid. Berlijn heeft nu een belang van 12 procent in Commerzbank en is daarmee nog steeds de grootste aandeelhouder.

Verdi en de or van Commerzbank willen dat de overheid stopt met het verkopen van meer aandelen Commerzbank. „De regering moet zich duidelijk uitspreken voor het behoud van Commerzbank als zelfstandig instituut, ook in het belang van de Duitse economie”, aldus Verdi-voorzitter Frank Werneke.

De bond en de or vrezen namelijk voor groot banenverlies bij een overname door UniCredit. Or-voorzitter Uwe Tschäge denkt dat wel twee derde van de banen kan verdwijnen als Commerzbank in Italiaanse handen valt. Er werken wereldwijd ruim 40.000 mensen bij de bank, waarvan circa 25.000 in Duitsland.

Verdi wees eerder al op de overname van het Duitse HypoVereinsbank door UniCredit in 2005. Na afronding van die overname werden duizenden banen geschrapt bij HypoVereinsbank en activiteiten verplaatst naar Milaan.

De vakbond maakt zich ook zorgen over de impact van een overname van Commerzbank op de dienstverlening aan het Duitse bedrijfsleven. Zo is de bank een belangrijke geldschieter van het Duitse midden- en kleinbedrijf, wat een van de motoren van de Duitse economie is.

Topman Andrea Orcel van de grootste bank van Italië zei vorige week nog te willen praten over een vergroting van het belang in Commerzbank en zelfs een volledige overname. Deze week verklaarde Orcel tegen een Italiaanse krant wel dat een ongevraagd overnamebod op Commerzbank wordt uitgesloten, omdat een dergelijke stap een „agressieve zet” zou zijn. Ook kan UniCredit het belang in Commerzbank weer verkopen, aldus de topman.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer