”Het uurwerkmysterie”: een zoektocht voor kinderen rond de Big Ben
Wat gebeurt er met de wereld als je de tijd probeert te veranderen? In ”Het uurwerkmysterie”, een boek voor 12-plussers, introduceert de Britse bestsellerauteur Sam Sedgman een interessant gedachte-experiment.
De Britse premier heeft grootse plannen. Hij wil de Nieuwe-Tijdwet introduceren. Die wet bepaalt dat een dag voortaan 10 uren telt in plaats van 24. Voorstanders betogen dat een nieuwe tijdsindeling het Verenigd Koninkrijk zal helpen om een moderne natie te worden die de allernieuwste wetenschappelijke inzichten gebruikt om problemen op te lossen.
De wet heeft gevolgen voor de hele samenleving, maar zeker voor Isaacs vader, die klokkenmaker is van de wereldberoemde Big Ben in Londen. Als Isaacs vader op een avond de klokken in de oude toren verzet, verdwijnt hij op raadselachtige wijze. Isaac weet bijna zeker dat zijn vermissing met de Nieuwe-Tijdwet te maken moet hebben, maar wie kan zijn vader hebben meegenomen?
Bij de zoektocht naar zijn vader krijgt Isaac hulp van de dochter van de voorzitter van het Britse Lagerhuis. De aanwijzingen die Isaacs vader heeft achtergelaten, brengt het tweetal op onverwachte plaatsen: in de Britse parlementsgebouwen, bij een geheim genootschap en in de donkerste hoeken van de klokkentoren. De kinderen ontdekken dat de bedenkers van de Nieuwe-Tijdwet niet bang zijn voor drastische maatregelen. Als zij de klok in een handomdraai vijf jaar vooruitzetten, raakt heel het leven in het Verenigd Koninkrijk ontregeld.
Kan de tijd nog teruggedraaid worden? En wat gebeurt er eigenlijk met de wereld als je de tijd probeert te veranderen? Een pasklaar antwoord geeft de schrijver niet, maar voor de lezer is duidelijk dat zo’n besluit ingrijpende gevolgen heeft. Het stelt hem ook voor de vraag van wie de tijd eigenlijk is. Mag iemand daar zomaar over beschikken?
Het is interessante stof en de meeslepende manier waarop Sedgman die aan de orde stelt geeft ”Het uurwerkmysterie” extra gewicht. De spannende zoektocht, met cryptische aanwijzingen, een complot en een geheime club, zorgen ervoor dat je tijdens het lezen gemakkelijk de tijd vergeet. En passant leren lezers veel: over atoomtijd, Londen, de Big Ben (al is dat niet de officiële naam van de beroemde toren) en de Britse politiek. Door de ongedwongen manier waarop de schrijver al die feiten in zijn verhaal verweeft, wordt het nooit belerend.
Het boek is een aanrader voor kinderen vanaf 12 jaar – ook als ze weinig met wetenschap hebben. De laatste zin van het boek doet vermoeden dat er een vervolg komt. Dat zou goed nieuws zijn, want meer van dit soort kinderboeken zijn, ook vanwege het taalgebruik, zeker welkom. De tijd zal het leren.
Het uurwerkmysterie, Sam Sedgman; uitg. Condor; 288 blz.; € 17,99