Binnenland
Oppositie gelooft niet dat kabinet alles over asielwet verstrekte

Partijleiders van de oppositie geloven niet dat het kabinet alle relevante informatie over de asielcrisiswet heeft verstrekt aan de Tweede Kamer. Het kabinet stuurde een stapel tekst met veel zwartgelakte pagina’s.

ANP

Rob Jetten (D66) gelooft op basis van zijn eigen ervaring als minister niet dat de talloze zwartgelakte pagina’s niets te maken hebben met de crisiswet, zoals premier Dick Schoof bezweert. De stukken die het ministerie van Binnenlandse Zaken stuurde, zijn grotendeels leesbaar. Maar de stukken van Justitie en Veiligheid zijn zo goed als volledig zwart. „Adviezen hierover moeten ergens zijn, en ik wil ze ook graag hebben.”

Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA) en Mirjam Bikker (ChristenUnie) sluiten zich aan bij die oproep. „Een aantal ministers denkt: ik gooi de stukken maar gewoon op de grond”, zei Bikker. Zij vraagt „indringend” om alle stukken. Henri Bontenbal (CDA) wil dat asielminister Marjolein Faber met bewijs komt dat zij positieve juridische adviezen heeft over de crisiswet. De minister claimde eerder dat zij dergelijke adviezen heeft, zonder daarvoor met ondersteunende stukken te komen.

Schoof kan alleen zeggen dat hij daadwerkelijk alle informatie heeft gestuurd. Ook justitieminister David van Weel knikt vanuit vak K ’ja’ op de vraag of alles naar de Kamer is gegaan.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer