Binnenland
Vreemdelingenwet deels negeren kan volgens ambtenaren maar kort

Het kabinet heeft het advies van ambtenaren genegeerd om in het regeerprogramma duidelijk aan te geven dat de Vreemdelingenwet slechts tijdelijk deels buiten werking wordt gesteld en hoe lang precies. „In de huidige tekst in het regeerprogramma wordt niks gezegd over de tijdelijkheid en duur”, schrijven ambtenaren van het ministerie van Binnenlandse Zaken in stukken die het kabinet onder druk van de Tweede Kamer heeft vrijgegeven. Ook in de definitieve versie van het regeerprogramma valt niet te lezen hoe lang de uitzonderingsbepaling van de Vreemdelingenwet precies wordt geactiveerd.

ANP

Het activeren van deze uitzonderingsbepaling is de eerste stap die het kabinet wil nemen om het aantal asielzoekers snel omlaag te brengen. Hierover wordt in de eerste plaats een besluit genomen in het kabinet. De Tweede Kamer krijgt later pas de kans om zich erover uit te spreken. Het kabinet kan hierdoor meteen maatregelen nemen zoals het afschaffen van de asielvergunning voor onbepaalde tijd.

Zulke maatregelen zouden „tijdelijk van aard moeten zijn” volgens de ambtenaren. „Het uitgangspunt bij de inzet van noodbevoegdheden is namelijk dat dit zo kort mogelijk moet duren.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer