Binnenland
SP-leider Dijk botst met Schoof over aanpak armoede

SP-leider Jimmy Dijk en premier Dick Schoof zijn in het debat over de begrotingsplannen voor volgend jaar in aanvaring gekomen over de aanpak van de (kinder)armoede. Volgens de socialistische fractievoorzitter doet het kabinet veel te weinig om dit probleem op te lossen.

ANP

Er leven 150.000 kinderen in armoede en het kabinet doet hier niets aan, zei Dijk. „U doet niets. U snapt er niets van”, wierp de SP-voorman de partijloze premier voor de voeten. Als het kabinet er iets aan had willen doen, dan had het wel stappen gezet zoals de invoering van de miljonairsbelasting, zei hij.

Schoof benadrukte dat het een „complex probleem” is, waarvoor geen „simpele oplossingen” bestaan. „Je gunt het niemand. Het grijpt je naar de keel”, zei Schoof. Hij noemde een reeks maatregelen die zijn kabinet neemt om de (kinder)armoede niet te laten stijgen. „We trekken ons deze problematiek echt aan.”

Dijk ergerde zich er ook aan dat er in de Kamer weinig aandacht was voor het onderwerp. Dat kwam volgens hem omdat alle Kamerleden druk doende waren met de stukken die het kabinet kort daarvoor naar de Kamer had gestuurd over het uitroepen van de asielcrisis. De Kamer had erom gevraagd aan het begin van het debat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer