Binnenland
Gevonden Britse bommenwerper in Dronten eind 2025 geborgen

In een bos in Dronten zijn resten van een Britse bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het toestel, een Avro Lancaster, wordt waarschijnlijk in november volgend jaar geborgen. Dat duurt volgens de gemeente in Flevoland ongeveer zes weken.

ANP

Het wrak ligt op ruim 2 meter diepte in het Van Veldhuizenbos. In het toestel zitten mogelijk nog resten van de inzittenden. Ook kan er nog munitie zijn. „Voor de veiligheid van de omgeving is het noodzakelijk om de resten te bergen en eventuele gevaren weg te nemen”, verklaart burgemeester Jean Paul Gebben.

De berging van het toestel kost ongeveer 800.000 euro. De gemeente schiet dat geld voor, maar krijgt waarschijnlijk 750.000 euro terug van het Rijk.

Bij het Friese dorp Holwerd, aan de Waddenzee, is deze zomer een andere Britse bommenwerper opgegraven. Dat toestel, een Vickers Wellington HE346 met vijf bemanningsleden, was in 1943 neergehaald door een Duits jachtvliegtuig. In het wrak zijn lichaamsresten gevonden. Onderzoek moet duidelijk maken van wie die zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer