Binnenland
Schoof ‘weet zeker’ dat Faber en haar staf rondbellen voor opvang

Premier Dick Schoof „weet zeker” dat asielminister Marjolein Faber en haar ambtenaren gemeenten vragen om asielzoekers over te nemen uit het overvolle Ter Apel. Gemeenten klagen dat Faber op haar handen zit, waar haar voorganger zich persoonlijk inspande. Utrecht en Leiden, die uiteindelijk insprongen en noodopvang aanboden, zeggen geen contact met de PVV-minister te hebben gehad.

ANP

Het nieuwe kabinet onderhoudt „intensief” contact met gemeenten en provincies, verzekerde Schoof in het grote Kamerdebat over de Prinsjesdag-plannen. Ook al verloopt dat niet altijd „in pais en vree”, omdat gemeenten „grote zorgen” hebben over bijvoorbeeld de vastlopende opvang van asielzoekers.

Maar Faber valt dan toch uit de toon, legde D66-leider Rob Jetten aan Schoof voor. Zij heeft „nog geen enkele keer de telefoon gepakt”, stelde hij. „Ze voldoet dus ook niet aan de door u geschetste houding.” Dat bestreed Schoof. „Ik weet zeker dat er op dit moment, onder leiding van de minister, als ze het al niet zelf doet, ambtelijk op allerlei manieren contact is met medeoverheden om te kijken of er opvang gerealiseerd kan worden.”

Meerdere burgemeesters denken daar anders over. „Als er een probleem is, dan zorgt de minister ervoor dat je met elkaar rond de tafel gaat om te kijken wie wat moet doen. Dat doet zij niet”, zegt burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen.

Een kennismakingsgesprek op het ministerie met de Tijdelijke Commissie Asiel & Migratie (TCAM) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) dat vrijdag stond gepland, is verplaatst door het ministerie. Een woordvoerder van de VNG bevestigt berichtgeving van EenVandaag hierover. VNG zegt niet te weten wat de reden is van de afzegging. Het ministerie laat weten dat er „een actualiteit” tussendoor kwam. Een woordvoerder zegt dat het gesprek is verplaatst naar 4 oktober, maar dat er voor die tijd al wel telefonisch contact zal zijn met de commissie.

Afgelopen maandag ging een regulier overleg tussen rijksoverheid, de provincies en gemeenten ook niet door. Volgens het ministerie is die afspraak verzet op verzoek van een verhinderde deelnemer. Burgemeesters zeggen tegen EenVandaag dat ze juist op een spoedoverleg hadden aangedrongen vanwege de kans dat er mensen in Ter Apel buiten moesten slapen. Volgens de VNG gaat het waarschijnlijk om een misverstand. TCAM-voorzitter Mark Boumans was verhinderd, „maar de VNG had gewoon iemand anders van de commissie kunnen sturen”, aldus de woordvoerder. „Wij willen heel graag in overleg.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer