Binnenland
Schoof belooft flinke druk op Pakistan om bedreigers Wilders

Als twee Pakistanen die PVV-leider Geert Wilders hebben bedreigd definitief de gevangenis in moeten van de rechter, dan belooft Dick Schoof flinke druk uit te oefenen op het land om te helpen het vonnis uit te voeren. De Nederlandse premier gaat dan het gesprek aan met zijn Pakistaanse ambtgenoot. „Nadrukkelijk onder de aandacht brengen, is nog vriendelijk geformuleerd”, zei Schoof tijdens het debat over de Prinsjesdag-plannen.

ANP

Eerder deze maand veroordeelde de rechtbank van Schiphol de religieuze leider Muhammad Jalali tot veertien jaar cel voor het met de dood bedreigen van Wilders. Hij heeft een fatwa uitgesproken, een opdracht aan zijn volgers om de PVV-leider te doden. Een andere Pakistaan kreeg vier jaar cel opgelegd.

Het vonnis is onherroepelijk als de twee mannen volgende week niet in beroep gaan, hield Wilders de premier voor. Het is hem „een lief ding waard als ze achter de tralies verdwijnen”. Daarom moet het kabinet wat betreft de leider van de grootste coalitiepartij „tot het uiterste” gaan om dit voor elkaar te krijgen.

Ook Schoof vindt het belangrijk dat hier „recht wordt gedaan”. Zijn voorganger Mark Rutte heeft er ook bij Pakistan op aangedrongen om mee te werken aan de veroordeling van een andere bedreiger uit het land. „Toen kreeg hij beleefd antwoord, maar er gebeurde helemaal niets”, memoreerde Wilders, die vindt dat de druk deze keer nog hoger moet worden opgevoerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer