Binnenland
Verdachten van wapenleveranties aan soevereinen op vrije voeten

Rinke L. (25) en Matthijs H. (27) uit Olst-Wijhe (Overijssel), die worden verdacht van het leveren van wapens aan een groep radicale soevereinen, komen op vrije voeten. Ze mogen hun strafzaak in vrijheid afwachten, besloot de rechtbank in Rotterdam donderdag. Vier andere verdachten blijven in de cel tot de volgende inleidende zitting in december.

ANP

L. werd op 5 april van dit jaar op heterdaad betrapt bij de overdracht van drie vuurwapens. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte. De koper van de wapens, de nu 45-jarige Arjan van den B. uit Deventer, wilde volgens het OM een opstand beginnen tegen de Nederlandse overheid. Matthijs H., die in juli is aangehouden, zou beiden in contact hebben gebracht en was niet bij de overdracht van de wapens aanwezig.

De verdachten stonden woensdag terecht tijdens een inleidende zitting in Rotterdam. Het OM heeft tijdens deze zitting de aanklacht tegen vier verdachten, die deel uitmaken van een radicale minderheid binnen de soevereinenbeweging, uitgebreid met terrorisme. Volgens het OM spraken de verdachten met elkaar over het oppakken van burgemeesters en gezagsdragers. De burgemeester van Deventer werd specifiek als doelwit genoemd in onderlinge chats. Het OM maakte ook bekend dat woensdagochtend een zevende verdachte is opgepakt, een 66-jarige vrouw uit het Zeeuwse Sluis.

Soevereinen zijn mensen die zich afkeren van de overheid en andere instituties. Een klein deel van hen is bereid geweld te gebruiken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer