Economie
Olieprijs verder omhoog door storm Francine

De olieprijs ging vrijdag verder omhoog en koerst af op de eerste stijging op weekbasis in een maand tijd. De prijs van de brandstof wordt gestuwd door verstoringen van de productie in de Golf van Mexico door de storm Francine. De prijs van ruwe olie blijft echter laag ten opzichte van de pieken eerder dit jaar. Dat komt door de zwakke vraag van China, ’s werelds grootste olie-importeur. Ook aan de Nederlandse pompen zijn benzine en diesel de afgelopen tijd goedkoper geworden.

ANP

Brentolie kost nu zo’n 72,50 dollar per vat en is daarmee deze week bijna 2 procent duurder geworden. Op dinsdag dook de prijs van Brentolie nog voor het eerst sinds eind 2021 onder de 70 dollar per vat. Ondanks het herstel in de afgelopen dagen ligt de prijs nog altijd ver onder de piek van 90 dollar in april dit jaar. Een vat Amerikaanse WTI-olie kost nu 69,56 dollar, na pieken in april van rond de 87 dollar per vat, en is deze week ruim 2 procent in prijs gestegen.

Dit kwartaal is de prijs van een vat ruwe olie echter met gemiddeld 16 procent gedaald door zorgen over de kwakkelende Chinese economie. Door de zwakkere Chinese vraag en de daling van de olieprijs besloot oliekartel OPEC+ eerder deze maand al om een geplande productieverhoging uit te stellen in een poging de prijzen te ondersteunen.

De adviesprijs voor een liter Euro95 in Nederland bedraagt nu zo’n 2,07 euro, volgens gegevens van consumentencollectief UnitedConsumers. In april betaalden consumenten nog rond de 2,28 euro per liter. Dat was het hoogste niveau van dit jaar. De adviesprijs voor een liter diesel is nu zo’n 1,79 euro. Dat is volgens UnitedConsumers de laagste prijs sinds juli vorig jaar. In april kostte diesel nog rond de 1,99 euro per liter. De adviesprijzen van de grote oliemaatschappijen worden doorgaans alleen langs snelwegen gerekend, want elders liggen de prijzen vaak lager.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer